09. 06. 2011.

Proizvedeno u Degnamu

Proizvedeno u Degnamu je britanski film o 187 radnica Fordove fabrike u Degenamu (predgrađe Londona) koje su svojim štrajkom došle do izjednačavanja plata muškaraca i žena.


Film kao film je dobar. Ima iste probleme kao i većina filmova koji se bave događajima koji su promenili svet, da bi sve stalo u filmske okvire priča se mora pojednostaviti i mnogi slojevi se pritom izgube. Međutim, ovaj film odlično prikazuje da se određene nepravde moraju ispravljati kolektivno i da je neophodno imati podršku pojedinaca koji su na ovaj ili onaj način privilegovani.

Dok se nisu odlučile na štrajk i dok taj štrajk nisu realizovale, odnosno, delovale kao kolektiv, predstavnice radnica su išle od sastanka do sastanka bez većih rezultata (zahtev - da se plate žena izjednače sa platama muškaraca). Tek kao kolektiv su bile primećene. Međutim, i kada su bile primećene, njihova akcija je tretirana kao akcija žena, stoga nebitna. Kada su dobile podršku radnika (sindikata), tek onda su njihovi zahtevi razmatrani ozbiljno, odnosno kada su istupile kao kolektiv muškaraca i žena. (Ovo je prikazano i na mikro planu kroz odnos glavne junakinje, predvodnice štrajka, i nadzornika rada ženskog odeljenja)

Sa pozicije obespravljenog teško je promeniti svoju poziciju; pozitivnim razmišljanjem ne možete promeniti činjenicu da primate manju platu zato što ste žena, a to ne možete promniti ni radom na sebi, ma koliko energično radile i ma koliko se trudile. Ali, ako delujete kao kolektiv, možete da postignete mnogo toga. Možda čak i da promenite svet.  

1 komentar:

  1. Marko Bojković19. 12. 2012. 17:12

    Razmišljam šta bi na ovaj tvoj tekst, da ga je pročitao, rekao Ivan Minić. Evo šta je npr. napisao povodom teksta jednog mađarskog blogera i njegove izjave kako u svojoj firmi ne bi zaposlio ženu ili nekoga starijeg od 50 godina:
    http://ftw.rs/biznis-lekcija-pogled-iz-kutije-iliti-zasto-ne-vredite-koliko-mislite/

    Takođe, razmišljam i ko li danas šije one navlake za sedišta u Fordovim automobilima; da li se one i danas još uvek šiju u Degnamu - u kojem je 1953. bilo zaposleno 40000 radnika i radnica, a 2012. deset puta manje, sa najavom da će 2013. još hiljadu zaposlenih ostati bez posla.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Ford_Dagenham

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...