Odlaganje varjače

Ako smatrate da je sasvim u redu u novinskim člancima žene karakterisati kao „slabiji pol“, „nežniji pol“ nazivati ih damama u političkom eseju, političarke pitati da li vole da kuvaju i šta najradije kuvaju, ako smatrate da su žene loši vozači, i da je to jednostavno činjenica, ako mislite da su žene bolje sa decom, i da je to jednostavno činjenica, i ako verujete u još milion sličnih tvrdnji i tvrdnjica, onda ste zreli za izlazak iz kuhinje.

Neću ići nadugačko i naširoko o naslovu i konceptu ovog bloga. Jednostavno smatram da smo kao društvo zreli za jedan "izlazak iz kuhinje". Ne bukvalni, jer nema ničeg goreg od davanja kvazi-feminističke izjave kako "Ne znam ni jaje da ispržim" (valjda je sramota priznati da kao osoba u određenim godinama ne umete sami sebe da prehranite), već jedan metaforički. Da se udaljimo od tog razmišljanja da žene interesuje samo kuvanje, šminkanje, izgled (pre svega sopstveni), kada je politika u pitanju kako da je oplemene i načine je nežnijom, kada je u pitanju seks kako njega da zadovolje itd. A da bismo to uradili prvo moramo da prepoznamo da smo još uvek izuzetno seksističko društvo.

Ne nosim se mišlju da ovo pisanije može da promeni stanje stvari, ali ako makar malo doprinese promenama, pa... to i ne bi bilo tako loše.

Ovde ćete naići na prevode, kratke komentare i autorske tekstove. Tekstove ću prevoditi ja osim u slučajevima kada će biti naglašeno da je neko drugi doprineo, komentarisaću tekstove iz novina, časopisa, magazina, sa blogova itd. stranih i domaćih, komentarisaću i fotografije, a verovatno najčešće naslovne strane ženskih časopisa (ko će koga ako ne svoj svoga), trudiću se da komentari budu što kraći, dok za autorske tekstove ne garantujem. Kao i u slučaju prevoda, autorski tekstovi će biti moji ukoliko nije drugačije naglašeno.

Hvala na strpljenju i uživajte u stvarnosti van kuhinje.

[DISCLAIMER: Sve fotografije su nađene na internetu. Ukoliko neka od objavljenih fotografija pripada vama, javite se]
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...