07. 06. 2013.

Kakvo je tvoje "ginekološko iskustvo" u Srbiji?

Početkom ove nedelje SPC (Sprska pravoslavna crkva) javno je podržala inicijativu lekara vernika da se u Srbiji zabrani abortus.

Kao deo reakcije na to (biće i tekstova na ovom blogu, a već ima tekstova na FB stranici), mi, Žene sa interneta odlučile smo da pokrenemo priču o reproduktivnom zdravlju u Srbiji, tačnije, da pozovemo devojke i žene da podele svoja iskustva. Pozvale smo devojke i žene da ispričaju sa čime se sreću u ginekološkim ordinacijama, kakve informacije dobijaju ili ne, kako se odgovara na njihova pitanja o kontracepciji ili prekidu trudnoće, kako ih tretiraju doktori/ke, a kako medicinske sestre, odnosno, pozvale smo ih da anonimno podele svoja ginekološka iskustva. Jako brzo nam je pristigao veliki broj svedočanstava, te smo odlučile da bi najbolje bilo da ta svedočanstva dobiju sopstvenu platformu - i tako je nastao blog Žene sa interneta.

Svedočanstva su iskrena i, možete ovo smatrati upozorenjem, ima i potresnih. Ovom prilikom vas pozivam da podelite i vi vaša ginekološka iskustva, prijatna ili neprijatna, dobra i loša, nebitno. Bitno je da počnemo da pričamo o tome kako se prema ženama ophode u službama namenjenim njima (odnosno nama). Dakle, popunite anketu, potpuno anonimno, podelite svoje iskustvo, ispričajte svoju priču.

Jedno od svedočanstava


4 komentara:

  1. Danas mi je drugarica pričala: otišla je u privatnu kliniku i dijagnostikovali su joj kondilome. Ginekološkinja joj je preporučila lasersko uklanjanje koje košta 11.000 din uz savet da je to nužno da se odradi što pre. Dalje joj je objasnila da se to prenosi u 90% slučajeva polnim putem, na šta je drugarica bila preneražena jer joj je odgovorila da od kako ima odnose, koristi isključivo prezervative bez izuzetaka. Ginekološkinja je dalje objasnila kako je tako zamalo jedan par raskinuo veridbu (zbog njene dijagnoze) jer ih je mučila sumnja ko je kome mogao da prenese, i dodala da zahvat jednostavno mora da se uradi radi njenog zdravlja i budućeg poroda. Drugarici je u tom trenutku palo na pamet kako je muž vara, jer ona nije imala odnose sa drugima. Kako je na pregled došla sa tetkom koja radi kao babica, ona je nakon pregleda utrčala u ordinaciju, zamolila dotičnu lekarku da ponovo obavi pregled, ali pred njom i zahtevala da joj lično pokaže kondilome. Od njih nije bilo ni traga. Onda je drugarica sa tetkom otišla u državnu bolnicu da joj odrade ginekološki pregled i testiraju sekret na HPV. Rezultati su bili negativni. Svi smo u šoku. Drugarica je bila preneražena pri pomisli da su mnogi takvi slučajevi mogli da se završe prekidima partnerskih/bračnih veza. Zamolila sam je da tuži kliniku jer ima i pisane dokaze, ali ne verujem da će išta uraditi. Svi idemo linijom manjeg otpora, tipa - mrzi me da se bakćem s tim.

    Meni su takođe dijagnostikovani kondilomi pre 5 godina u domu zdravlja, a onda je ginekolog rekao da pored njih imam i ranicu na grliću materice i da će on u svojoj privatnoj klinici da mi odradi oba za istu cenu (računao je samo kondilome, što je i tada iznosilo 11.000, a srednji kurs evra je bio 76,81 din; bar je cenovnik ostao godinama nepromenjen ;)). Kako sam tada imala mnogo problema sa posesivnim partnerom, nisam išla kod drugog lekara da potvrdim dijagnozu iako sam znala da je tada uveliko bio trend da se ženama dijagnostikuju kondilomi jer je operacija bila dobra zarada za privatnike. Htela sam da se rešim bede što pre, a iskreno, ista cena za 2 intervencije bila je primamljiva. Čak sam i pozajmila novac od drugarice, jer nisam htela da sekiram svoje roditelje, pa mi je zahvat rađen bez njihovog znanja. Rađeno je pod totalnom anestezijom, bez ikakvih prethodnih analiza, provere krvnog pritiska i kilaže: jednostavno su mi ubrizgali anesteziju i to je to. Prethodna drugaričina priča me je navela da se opet zamislim: da li sam zaista imala kondilome i ranicu ili mi je laserom pržena zdrava koža? I dan danas imam problema sa infekcijama. Tačno je da sam u međuvremenu imala odnose bez zaštite, ali u poslednje 2 godine isključivo sa prezervativima. Ko zna da li to ima ikakve veze, pa mi je "prženo" zdravo tkivo koje je postalo neotporno ili jednostavno imam slab imunitet. Sve u svemu, nisam imala nikakvih trauma što se toga tiče - sve sam shvatila kao neophodnu medicinsku intervenciju. Ionako ne vredi da prevrćem po glavi šta se zaista desilo, jer je nemoguće da ikada saznam.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dragana, hvala na podeljenim iskustvima.

      "Zamolila sam je da tuži kliniku jer ima i pisane dokaze, ali ne verujem da će išta uraditi. Svi idemo linijom manjeg otpora, tipa - mrzi me da se bakćem s tim."

      Ovo sam htela da ponovim jer je previše tačno. Mi (Žene sa interneta) se nadamo da će pričanje priča žena pomoći drugima da se prepoznaju, shvate da nisu same i da mogu pomoći jedna drugoj.

      Izbriši
  2. Pravo je zadovoljstvo čitati Vaš blog.
    Najpre moram da istaknem da nisam nikakva "satanistkinja", "nevernica, plaćenica sa Zapada da sabotiram pravoslavne vrednosti" Vasilija Kačavende i Vladimira Putina (mada sam svesna da je mogućnost da se prilepljivači ovakvih etiketa nađu na ovom blogu na nivou statističke greške), već da se deklarišem kao pravoslavna hrišćanka, a feminizam smatram afirmativnom odrednicom. Osećam nezadrživu potrebu da izrazim najdublje gađenje prema inicijativi SPC i "lekara vernika". Lekara vernika??? Lekari i lekarke, sudije i sutkinje, profesori i profesorke bi na svom radnom mestu trebalo prvenstveno da budu to, a ne "vernici", marsovci ili šta god. Koliko je ta sintagma poražavajuća za jednu sekularnu (u pokušaju, doduše) državu, ne želim ni da komentarišem, ali svakako ne mogu a da se ne zapitam da li je sledeći korak lekara vernika zabrana kontracepcije ili pak razdvajanje zdravstvenih ustanova na one za "sunećene" i na one za "vernike SPC". ABORTUS JE EKSLUZIVNO ŽENSKO PRAVO, civilizacijsko dostignuće, i prema mojim najsnažnijim uverenjima, tako MORA I TREBA DA OSTANE. Na pitanje da li bih volela da mi jednog dana ćerka radi abortus ili da čuva devičanstvo za brak kako bi bila dobra "domaćica i majka", odgovaram da je svako ljudsko biće, pa i ono hipotetičko slobodno da postupa po svojoj volji, ali da bih ipak više volela da taj abortus uradi stručno lice u legalizovanoj ustanovi. Pravilo izveden abortus jeste žensko pravo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Apsolutno se slažem. Ni ja nemam nikakvih problema sa time da su lekari vernici, koje god vere, ali imam velikih problema kada ih ta vera sprečava u obavljanju posla. I samo da još jednom ponovim vaše reči:

      "ABORTUS JE EKSLUZIVNO ŽENSKO PRAVO, civilizacijsko dostignuće, i prema mojim najsnažnijim uverenjima, tako MORA I TREBA DA OSTANE. Na pitanje da li bih volela da mi jednog dana ćerka radi abortus ili da čuva devičanstvo za brak kako bi bila dobra "domaćica i majka", odgovaram da je svako ljudsko biće, pa i ono hipotetičko slobodno da postupa po svojoj volji, ali da bih ipak više volela da taj abortus uradi stručno lice u legalizovanoj ustanovi. Pravilo izveden abortus jeste žensko pravo."

      Hvala Vam na komentaru.

      Izbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...