25. 06. 2013.

Povodom slučaja M.M.

Tekst sa zvaničnog bloga Žena s Interneta čija sam i ja članica


“Žene s Interneta” stoje uz M. M. koju mediji i brojni komentatori po društvenim mrežama i novinskim portalima besomučno i brutalno razvlače, osuđuju i napadaju, služeći se uvreženim kulturnim narativom o ženama koje prijavljuju lažna silovanja,  da li zbog slave i notornosti, da li zbog želje da napakoste muškarcima. U realnosti, pak, žene se masovno boje i stide da prijave silovanje, dobrim delom zbog opšteg nepoverenja i socijalne stigme kojima doprinosi izveštavanje kome s užasom svedočimo.
Bez ikakvog srama i elementarne ljudske pristojnosti i kršeći pravila novinarskog kodeksa novine 24 sata, Blic , Kurir, Press, Novosti, i brojni drugi mediji izveštavaju kako M. M. nije silovana, a tu tvrdnju potkrepljuju pozivanjem na lekarski pregled i na policijske izvore koji opisuju njeno nepouzdano svedočenje.
Da raščistimo: lekarskim pregledom se NE može utvrditi da žena nije silovana. To što policija, navodno, „sumnja u njenu verziju priče“, NIJE dokaz da je ona netačna.
Sem toga, silovanje je traumatično iskustvo te je sasvim logično da žrtva ne da jasnu i koherentnu izjavu o okolnostima i počiniocima zločina. Pride, zločin silovanja ne mora da uključuje primenu fizičke sile, a često uključuje druge vrste onesposobljavanja kao što su alkohol i droge koje mogu da utiču na žrtvino kasnije svedočenje. Najzad, i najvažnije, policija nipošto ne treba da svoje „sumnje“ objavljuje javnosti! Ovakvo izveštavanje, pak, jeste aktivni činilac u kreiranju atmosfere straha, stida i nemoći za žrtve silovanja kao i za sve žene. Svaka spekulacija o tome kako se zločin možda nije dogodio jeste NEHUMANA I NEPRISTOJNA.
Senazacionalističko pisanje medija o jako osetljivoj temi silovanja proizvodi sasvim konkretne i izuzetno štetne posledice po konkretnu ženu i šire društvo, a koje se mogu naslutiti po komentarima na internet stranicama pomenutih medija. Komentatori koji se pak osećaju pozvanim da se na račun ove priče sprdaju, da vređaju ovu ženu, spekulišu o njenim motivima i karakteru, te da se nad njom verbalno iživljavaju na sve moguće načine – nemaju u sebi više ni dozu ljudskosti. Patrijarhalna dehumanizacija žena u krajnjoj liniji delegitimiše svaku pretenziju na ljudskost kod onih koji u njoj aktivno učestvuju.
Prilažemo i link do priručnika Autonomnog ženskog centra sa osnovnim informacijama o užasnom zločinu silovanja i praktičnim savetima o tome kako pomoći ženama.
Solidarne sa ženama, uvek i svuda!
Žene sa Interneta

2 komentara:

  1. "Solidarne sa ženama, uvek i svuda!"

    Potpuno se slazem. A valjda ce jednog dana,makar za sto godina (bar u Srbiji,na Zapadu ranije),kad klatno predje na "vasu" stranu (kako napisaste negde),moci da se raspravlja o slucajevima laznih silovanja bez optuzbi za mizoginiju i slicno.

    Razumem zasto ne moze sada da se raspravlja o tome i zasto je to,na neki nacin,tabu za feministkinje,ali takvi slucajevi postoje i jednoga dana ce morati time da se pozabave i feministkinje koje,kako sam ja razumeo,se bore za ravnopravnost zena sa muskarcima,a ne za branjenje zena u svakoj situaciji.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno da postoje, i to niko ne može da spori, međutim sa silovanjem postoji jedan veći problem, a to je slab procenat prijavljivanja slučajeva silovanja. Preveliki broj silovanja nikada nije prijavljen, preveliki broj slučajeva silovanja policija odbaci pre nego što uopšte sasluša potencijalnu žrtvu itd. Ovaj problem u velikoj meri pogađa muškarce. Sramota silovanja u patrijarhalnom društvu je još veća za muškarca, te je malo verovatno da će prijaviti policiji ili potražiti pomoć neke od službi. Feministkinje se ovim problemom bave.

      Problem sa ovim slučajem je u tome što istraga nije završena, mi (javnost) jednostavno nemamo relevantne podatke, a mediji su odlučili da donesu presudu, što je dovelo do neverovatne hajke na M.M. Problem su mediji i to je fokus ovog teksta.

      Izbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...