11. 10. 2013.

Tačan odgovor

Najavljujući ovogodišnji Oktobarski salon u emisiji Buđenje, oko 12tog minuta, Mia David je naišla na sasvim očekivano pitanje - očekivano budući da su na ovogodišnjem Oktobarskom salonu zastupljeni feministički radovi:

Gorica: Uglavnom postoji predrasuda kada se kaže feminizam misli se da su to žene koje mrze muškarce.
Dragan: Da, da, da sto posto.
Mia: Da postoje predrasude...
Dragan: ... i ružne žene.
Gorica: ... da ružne žene koje mrze muškarce.
Mia: ... i da su često lezbejke. Ove su sve žene [učesnice Oktobarskog salona, prim. AJ] nisu ružne, sve su udate, i imaju decu, i kako bih rekla mogu biti svuda oko nas.
Gorica: Jadni njihovi muževi.
Dragan: Da, šta on sve trpi, to mora da su neke šonje.

Svaka feministkinja ili osoba koja pomene feminizam naišla je na ovo "Ali sve feministkinje mrze muškarce, sve su ružne, dlakave i lezbejke". Koren ove predrasude se nalazi u muško-centričnom svetu u kome živimo - ona mora da je feministkinja zato što ni jedan muškarac nije hteo da je oženi pa je sada besna i zato mrzi muškarce, a ni jedan je nije hteo jer je ružna i dlakava i zato sada spava sa ženama. U muško-centričnom svetu "prave lezbejke" ne postoje, postoje samo one koje su na lezbejstvo "primorane" jer ih muškarci ne žele.

U muško-centričnom svetu muškarci su uvek u centru pažnje, uvek imaju svog glasnogovornika, uvek imaju svog predstavnika; uvek se sve vrti oko njih. Uključujući i žene; one se bore za njihovu pažnju. Čim se osa malo izmesti, osete se ugroženim - zato što znaju da ne biti u centru pažnje u svakom trenutku znači biti nevidljiv, tačnije nevidljiva. To znaju jer vide i svesni su (bez obzira na sve) kakav tretman dobijaju one/i koji su označeni kao Druge/i.  

I tu nastaje zabuna i tu se rađa ova predrasuda - feminizam odnosno feministkinje i feministi se ne bore da se svetla pozornice upere u žene, i da se stvori žensko-centričan svet, već se bore za uništavanje sveta u kome jedna grupa ljudi dominira pozornicom. Bore se za svet u kome svaka/o ima jednake mogućnosti.

I to bi bio jedan od mnogih odgovora koji je Mia David mogla da ponudi, međutim, ona se odlučila da podrži predrasudu i da feministkinje koje učestvuju na Oktobarskom salonu "odbrani" time što će ih nasilno vratiti u muško-centričan svet - eto one su lepe, udate, one su majke, dakle privlačne su muškarcima, i stoga su dobre. Ta izjava je za svaku osudu, i Mia David bi morala da ponudi zvanično izvinjenje pre svega organizatorkama - kolektivu Red Min(e)d, kao i učesnicama i učesnicima Oktobarskog salona, a zatim i svim feministkinjama i feministima.

Broj komentara: 7:

  1. Nema ovde nista dramaticno u tome sto je receno u emisiji. Niko od njih nema zavrsene rodne studije da bi od njih mogli da ocekujete ovako sofisticiran diskurs. Niti je Mia David "podrzala" predrasudu kao sto navodite. Ona je predrasudu samo citirala i to je sve. To sto je ta predrasuda ruzna i duboka je druga stvar. Ona nije feministicka aktivistkinja koja ima obavezu da daje ovakve, iz vase vizure, pozeljne odgovore.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ona je predrasudu podržala time što je feministkinje Oktobarskog salona "branila" navodima da su lepe, udate i majke. Ona se jednostavno priključila diskursu, uključila se ne dovodeći ga u pitanje. Ne moraju se imati završene rodne studije da bi neke stvari bile jasne, a neke stvari se mogu i pročitati, naročito ukoliko znate da idete da pričate o izložbi čija tema je feminizam.

      Sigurna sam da Mia David nije imala loše namere, međutim to nije dovoljno. Znala je šta će biti tema razgovora i morala je da se spremi.

      Izbriši
    2. To sto pisete, nema veze, vi sve vreme samo pricate o sebi i trazite povod za to. Posle prvog dana kada ste zenu razapele prepricavajuci ono sto je receno ali jos vise ono sto nije, danas kada mozemo da procitamo tacni citat inkriminisanog dijaloga, sve to izgleda daleko benginije i svakako nedostojno ovolike graje. Lepo vam je koleginica - LEZBEJKA i FEMINSTKINJA - cije ime nisam upamtio rekla da fantasticno kako stvarate neprijatelje od svojih saveznica.
      Mia David je svoj pomirljivi ton sasvim sigurno formirala na talasu agresije pa i govora mrznje kome je bila promptno izlozena na zenskim mrezama i FB koji i dalje stoje svuda gde se o tome pisalo. Izvinjenjem koje je dala je pokazala nesto sto one koje su ovu hajku vodile baratajuci netacnim citatima i prepricanim verzijama tek treba da osvoje, pre svega u ljudskom smislu.
      Sem nespretnosti kojom moze da se bavi samo onaj ko se profesionalno bavi rodnim pitanjima i feminizmom, tu zaista nema nicega. Vi i dalje ucitavate jer sada nema povlacenja. Niti je ona "branila" kustoskinje, naprotiv, ona je svojom digresijom samo komentarisala opsteprihvaceni diskurs o feministkinjama. To sto feministkinje ne dozvoljavaju da se takva floskola javno verbalizuje je druga stvar ali to ne obavezuje nikoga sem vas same, to je nesto sto je realnost.
      Inace je fascinantno indikativno slepilo u svom ovom "analiziranju" gde se pominje sve sem sustine, da je Mia David najzasluznija za to sto je feminizam ove godine tema OS a da je pritom sebi natovarila ozbiljnu nevolju na vrat. Kako? Pa lepo tako sto su kustoskinje svoj posao odradile traljavo i sto je ovo jedan od najslabijih oktobaraca ikada, i na nivou izbora, i na nivou koncepta. Tanko, tanko, tanko. Ali ko ce o tome smeti da pise a da ne bude raspet na feministicki krst. Koga jos zanima kakva je izlozba kada je feministicka.

      Izbriši
    3. Pa čekajte sad, da li je samo citirala ili je digresirala ili pak komentarisala predrasudu o "ružnim lezbejkama feministkinjama"? No nebitno, hajde da vidimo sada suštinu - da je Mia David najzaslužnija što je feminizam tema OS ove godine. Možda, ako jeste - super i hvala joj. Međutim, tim pre je trebalo da se malo pripremi pre nastupa, a ako nije sigurna kako da odreaguje da napomene da ona nije toliko well-versed što se tiče feminizma - to nije nikakva sramota. Njeno izvinjenje je bilo sasvim korektno i na mestu.

      A što se samog OS tiče, sigurna sam da će biti kritika raznih. Ja nisam posetila izložbu te ne mogu da kažem ništa o tome.

      PS povodom "prepricavajuci ono sto je receno " - ja sam transkribovala sporan deo emisije i stavila link - mogli ste da preslušate.

      Izbriši
  2. sačuvaj bože da kaže da je neka feministkinja majka ili još gore udata žena.
    upravo ste opravdali svu mizandriju i ginocentrizam... bravo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja nisam rekla da među feministkinjama nema udatih žena, oženjenih muškaraca, majki, očeva itd. Među feministkinjama i feministima ima raznih osoba koje su pravile različite izbore u životu od kojih ni jedan nije pogrešan. Nije na meni niti pak na Mii David ili Draganu i Gorici da sude o tome, pa da kažu e ove su dobre JER su majke i udate žene. Ja tu podelu odbacujem, podelu na 'dobre' i 'loše' žene odnosno feministkinje, gde dobra = udata + majka a loša = neudata + bez dece + lezbejka.

      Inače "mizandrija" je izmišljena reč za izmišljeni koncept. Isto važi i za "ginocentrizam".

      Izbriši
  3. Nisam slusala to izdanje "Budjenja" jer sam odavno prestala da slusam isto. Gorica i Dragan su odavno poceli da govore toliko bez smisla, reda i plana, da su prestali da budu prijatan i nenapadan deo jutarnjih rituala, i postali nepodnosljiva bela buka u pozadini. Steta. Nesvesno, postali su indikator nase vulgarne svakodnevice.

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...