12. 02. 2012.

Advokatica protiv pirana


Kada se isti članak pojavi na dva sajta u roku od tri dana, možemo pretpostaviti da se u članku krije izuzetno bitna informacija koja mora doći (što pre) do što većeg broja ljudi, odnosno izuzetno bitna informacija koju što veći broj ljudi mora zapamtiti. Jedan takav članak se pojavio 8.2.2012. na sajtu B92, i zatim 12.2.2012. na sajtu Blic-a. Možemo otići i još jedan korak nazad i videti da je članak prenet (preuzet) iz Daily Mail-a (na njihovom sajtu objavljen 6.2.2012.

Informacija koju članak prenosi je sledeća:
Bogati muškarci su u opasnosti od toga da ih u krevet odvuku žene koje žele namerno da zatrudne. „Žene pirane“ kako su nazvane, u rađanju deteta dobrostojećem čoveku vide šansu da i same poboljšaju finansijsko stanje.
Termin žene pirane je skovala advokatica Dijana Benusi koja je između ostalog izjavila:
“Brak više nema isti smisao i značaj koji je imao ranije. Žene sada žele samo da imaju bebu. Bebe postaju jedna vrsta modnog trenda, možemo slobodno da kažemo trofeji. Za neke žene rađanje deteta je napredak u karijeri. Praktično dobijaju pare da ostanu kod kuće i brinu o detetu. Zahvaljujući tome što rode bebu, mogu da žive bezbrižno narednih 18 godina”.
Advokatica Benusi želi da nas uveri da je ranije (kada?) važilo pravilo da majke rade van kuće, odnosno da kada postanu majke njihova primarna uloga nije bila uloga majke, već uloga hraniteljke porodice. Ili je to važilo samo u porodicama bogataša? Jasno je da Benusi prekoreva žene što žele decu, a ne žele da se udaju, tj. što odbacuju brak kao takav, međutim ona se ne bavi pitanjem braka u savremenom društvu. Ona se skoncentrisala na (zle/manipulativne) siromašne(?) devojke koje napadaju (jadne/naivne) bogataše. 

Ni muškarci nisu pošteđeni:
Ipak Benusijeva ne krivi samo žene, ona kaže da svaki muškarac koji stupa u nezaštićene seksualne odnose čezne za tim da mu neko “izbije što više para iz džepa”.  
A da nije u pitanju izuzetno tradicionalan muško-ženski odnos? Muškarac ima svu moć i finansije, i upravo zbog toga pristaje na nezaštićeni odnos. Zato što je moćan veruje da na sve (uključujući i tela žena) ima prava, i da, pšto je to njegovo pravo, neće snositi odgovornost za bilo kakve posledice. Sa druge strane, žena ima reproduktivnu moć. Jedino što u ovom odnosu donekle ukazuje da se radi o savremenim vremenima, je upravo to što zakon štiti i ženu i dete koje je produkt te veze (pa makar bila i za jednu noć). Odnosno, zakon primorava (moćnog/bogatog) muškarca da preuzme odgovornost za svoje postupke. A primorati bogate i moćne da preuzmu odgovrnost za svoje postupke nije loša stvar, zar ne? 

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...