26. 01. 2014.

"Ubio je pravu ženu"

Pre nekoliko dana u selu Prisoje u Bosni i Hercegovini, ubijena je Biljana Paić, funkcionerka Jedinstvene Srbije iz Vrbasa. Ubio ju je Mladen Danilović. Po svemu sudeći, Biljana Paić i Mladen Danilović se nisu ni poznavali i Paić nije ni bila osoba koju je Danilović planirao da ubije. Planirao je da ubije svoju verenicu. Na ovoj činjenici se insistira već u naslovima:

Porodica i prijatelji ubijene funkcionerke: U kakvom to svetu živimo kada ljude greškom na spavanju ubijaju?

Palmina odbornica stradala u RS: Majku troje dece greškom ubio na spavanju!

VRBAS U ŠOKU: Planirao jednu, a ubio drugu ženu!

Funkcionerka iz Vrbasa greškom ubijena u RS

Ubio ženu iz Srbije greškom, pa izvršio samoubistvo

Kakvi li bi naslovi bili da je Mladen Danilović, umesto Biljane Paić, na spavanju zatekao svoju verenicu i ubio nju? Da li bi nas zatekli naslovi "Ubio je pravu ženu"? Naravno da ne. I pored sve svoje krvoločnosti, mediji znaju da se tiraž povećava ukoliko se čitalaštvu dozvoli da ono samo dođe do određenih zaključaka. 

Te tako iz ovog slučaja treba da zaključimo da je tragedija u tome što je ubijena "pogrešna žena", a ne u tome što je mladić naoružan puškom krenuo na radno mesto svoje verenice kako bi se "obračunao sa njom". Koliko se zna, ubica nije krenuo sa dve puške da bi izazvao svoju verenicu na dvoboj, te stoga ne može da se priča o kretanju u obračun. Takođe ne može da se priča o bilo kakvoj "pomahnitalosti"; Danilović je svesno krenuo da ubije svoju verenicu - zato je i poneo pušku. A definitivno ne može i ne sme da se priča o tome da je bio "miran mladić" i da je ovaj slučaj "iznenadio sve". Ovakva vrsta posesivnosti - bićeš moja ili te neće biti - ne nastaje u trenutku. Jednostavno, većina je isprogramirana da posesivnost sa muške strane vidi kao nešto romantično (dok se posesivnost sa ženske strane vidi kao nešto što guši; koliko viceva i šala ima na temu "žena/devojka neće da me pusti da __________"). 

Još jedna stvar predstavlja puko nagađanje novinara, i stoga ne bi smelo da se nađe u tekstovima povodom ovog slučaja. To je nagađanje da je Danilović izvršio samoubistvo kada je video da je ubio "pogrešnu" ženu. Sasvim je moguće da je Danilović samoubistvo izvršio uveren da je ubio "pravu" ženu; ubistva praćena samoubistvima ili pokušajima samoubistava kao rezultat nasilja u porodici nisu tako retka pojava. A ovaj slučaj je upravo to - ubistvo i samoubistvo kao rezultat nasilja u porodici. To što ubijena nije i nameravana žrtva ne čini je manje ili više pogrešnom odnosno pravom. 

[Ovde se može pričati o mnogim stvarima - na primer o tome kako mediji pričom o 'pogrešnoj' ženi u stvari za njenu smrt implicitno krive 'pravu' ženu; ili o tome kako spekulacije o tome zašto je Biljana Paić prespavala u tom hotelu, u toj sobi, a ne na drugom mestu ostavljaju prostora da se okrivi i sama žrtva, međutim o tome drugom prilikom.]

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...