29. 01. 2014.

Sliku tvoju ljubim

Reč creep nije lako prevesti sa engleskog. Rečnik krstarice nudi sledeće opcije


Ponuda EUdicta je slična (uz neke prilično čudne i meni nejasne opcije)


Sigurno je da na našim prostorima jednostavno ne postoji jedna reč koja bi bila ekvivalent reči i konceptu creep. Stoga ćemo, za početak i za potrebe ovog teksta, pokušati da objasnimo koncept creep, tačnije creepy ponašanja.

Karakteristika osobe koja je označena kao creep može biti creepy ponašanje u određenoj situaciji ili celokupna pojava te osobe. Ponašanje koje je označeno kao creepy podrazumeva ponašanje koje kod drugih izaziva osećaj nelagode zato što je neprilagođeno situaciji, previše familijarno, previše navalentno i slično. Creepy ponašanjem se takođe naziva ponašanje koje se dešava bez znanja drugih osoba; voajerizam bi mogao biti opisan kao creepy ponašanje.  

Creepshot je posebna vrsta creepy ponašanja - to je fotografisanje žena u javnosti bez njihovog pristanka koje je najčešće praćeno objavljivanjem tih fotografija na internetu. Oni koji uzimaju creepshotove svoje postupke najčešće opravdavaju na sledeće načine: (1) žene se tako (tesna odeća, kratke suknje, dubok dekolte, bikini) oblače kako bi privukle pažnju, mi samo radimo ono što one žele; (2) one su u javnosti i mi ih slikamo u javnosti te stoga ne mogu da očekuju privatnost; (3) kako objavljujemo samo delove tela nemoguće je identifikovati 'vlasnicu' tih delova tela i stoga ona nije oštećena ni na koji način.

Ja bih pak predložila tri sasvim različita problema koji su rezultat creepshotova i koji su mnogo ozbiljniji od nanošenja štete pojedinačnoj osobi.

(1) Creepshotovi stvaraju atmosferu gde muškarci do slave dolaze tako što seksualizuju i objektifikuju žene

Šta je seksualna objektifikacija?


Seksualna objektifikacija - posmatranje ljudi kao de-personalizovanih predmeta želje, a ne kao pojedinaca sa kompleksnim identitetima i sopstvenim željama ili planovima. 
Sasvim je jasno kako su žene koje su creepshotovane objektifikovane - one su tu da pruže užitak muškarcu koji je gleda, a to da li ona to želi, da li želi da njena fotografija završi na internetu, apsolutno je nebitno muškarcu koji je slika. Ona sama ne postoji, i to se ogleda i u jednoj od navedenih odbrana creepshotova, nemoguće je identifikovati, za nas je ona samo lepo dupe/par sisa. Kako pak ti muškarci dolaze do slave?

Ako pogledamo tumblr stranicu creepshots.tumblr.com videćemo da je njihov slogan "Get On, Get Off, Get Noticed". Međutim, kada pogledamo ko je imenovan ispod fotografija, jako brzo ćemo uočiti da to nisu žene koje su na slikama, već muškarci koji ih fotografišu, dakle oni su ti koji će biti "noticed" (primećeni) i samo njima to može biti bitno, jer kao što smo već utvrdili, te žene ne znaju da se njihove fotografije nalaze na internetu.

Želja za sve većom slavom može creepove da navede i na ozbiljno kršenje zakona (verovali ili ne, objavljivanje fotografija žena bez njihovog pristanka samo po sebi nije protivzakonito) i može da dovede do toga da im prete jako ozbiljne zatvorske kazne. Pre nekoliko dana uhapšen je Hanter Mur. Uhapšen je, između ostalog (optužba ima 15 stavki) i zbog "neautorizovanog pristupa zaštićenim kompjuterima radi prikupljanja informacija". Hanter Mur je javnosti postao poznat kao vlasnik sajta IsAnyoneUp na kome su objavljivane fotografije žena bez njihovog pristanka. Najčešće su to bile fotografije koje su objavljivali bivši muževi i momci koji su na taj način želeli da ponize žene koje su ih povredile (tzv. revenge porn). Ali čemu onda stavka optužbe koju sam pomenula i aktivnost zbog koje će najverovatnije završiti u zatvoru? Zašto se nije držao, moralno odvratnih, ali ne i nelegalnih aktivnosti? Jer je potražnja mnogo veća od ponude i slava se ne može steći ukoliko se dnevno ne objavljuje određeni broj fotografija. Ovo svakako nisu jedini razlozi za ilegalne postupke Hantera Mura.

(2) Creepshotovi stvaraju atmosferu gde je jedino moguće muško druženje ono koje se dešava uz toplo ognjište mizoginije 


Nešto magično se dešava na sajtovima koji omogućavaju kačenje creepshotova. Dešava se male bonding (muško druženje/povezivanje) neverovatnih razmera. Ti sajtovi predstavljaju ništa drugo do klupsku kućicu na kojoj visi znak "Devojčicama pristup zabranjen". Međutim, u takvim klupskim kućicama devojčica i te kako ima - na fotografijama, čime su bukvalno svedene na objekte žudnje.

Druženje koje se dešava bazira se na preziru prema ženama. Preziru što ih žele i stoga se osećaju bespomoćnim u njihovoj okolini (jer društvo insistira na tome da muškarci nisu u stanju da kontrolišu svoje seksualne nagone, čuvena tvrdnja da kratke suknje izazivaju silovanje je primer toga). U svojim klupskim kućicama oni mogu te žene u isto vreme da posrame (komentari na tumblr nalogu koji sam pomenula na početku ovo jasno oslikavaju) i iskoriste kao seksualno pomagalo. Pored toga, time što fotografije uzimaju bez pristanka žena, oni "dokazuju" da su superiorniji od žena. I za sve to dobijaju podršku i odobravanje drugih muškaraca! A za to odobravanje vredi rizikovati i vreme u zatvoru.

(3) Seksualizacija ne-pristanka

Svakako najveći problem i najveća opasnost creepshotova leži u tome da oni u suštini seksualizuju ne-pristanak žena čije fotografije se objavljuju. Ovo nije nikakav revolucionarni zaključak do kojeg sam došla neverovatnim naporima uma. Dovoljno je zapitati se šta te fotografije čini različitim, i stoga uspešnim i poželjnim, u moru seksualizovanih fotografija žena. Jer zaista, kakve god da su vaše preference, što se izgleda tiče, lako ćete na internetu naći fotografije ili pak snimke koji vas mogu zadovoljiti. Ukoliko vam smetaju profesionalne fotografije ili snimci, na internetu se nalazi i obilje amaterskog materijala. Ono što creepshotove razlikuje je činjenica da žene koje se na tim fotografijama nalaze nisu dale pristanak da budu slikane i/ili nisu dale pristanak da se njihova fotografija nađe na internetu.

Postupak Hantera Mura zbog koga je i uhapšen jasno pokazuje da je nepristanak žena ono što se traži i ono što se prodaje. A prava opasnost leži u sledećem - seksualizovanje žena bez njihovog pristanka se ceni kao dokaz muškosti.

Samo muškarci bez testisa pitaju za pristanak
~ ~ ~

Opravdanja koja se obično nude u vezi sa creepshotovima zaista ne zaslužuju da se njima ozbiljnije bavimo. Njih najčešće nude osobe koje su ubeđene u ispravnost svojih postupaka i koje polaze od pretpostavke da žene, kada su u javnom prostoru postaju javno vlasništvo. Priča o ovom fenomenu, kao i o fenomenu revenge porna (kojim se ja ovde nisam bavila) koji predstavlja varijaciju na istu temu, mora se produbiti. A učešće creepova u toj diskusiji zaista nije neophodno. 

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...