12. 02. 2014.

Svirepo i teško

Presuda ubici Vladislave Červenko je ukinuta. Suđenje će se ponoviti, po svemu sudeći, zbog tehničke greške (sudija u obrazloženju naveo da je zločin počinjen „na svirep način“, čime se „različito u odnosu na Krivični zakonik kvalifikuje teško ubistvo”). Kada je stigla vest da je presuda ukinuta, u medijima i među komentatorima na internet portalima istih su počele kalkulacije zašto je došlo do ukidanja presude. Međutim, kako reče @DokonaPopadija:
Veruje se, da, kao što ne postoji nerešiva FreeCell kombinacija, tako ne postoji ni savršena presuda - svaku je moguće oboriti.
Svi su besni, traži se (ponovo) uvođenje smrtne kazne, priča se o korumpiranosti sudija, o propalom pravosuđu, generalno - traži se krv. Ja bih ipak da se podsetimo kakvi komentari su ostavljani kada je novembra 2012. godine objavljena vest da je Vladislava Červenko ubijena.










Nemamo razloga, niti dokaza, da tvrdimo da su iste osobe odobravale ('udarale pluseve') ovim komentarima i komentarima u kojima se proziva korumpirano pravosuđe jer je ukinulo presudu još jednom ubici. Nemamo razloga, niti dokaza, da tvrdimo da su iste osobe pisale komentare u kojima se poziva na vraćanje smrtne kazne za ubicu Vladislave Červenko, i ove komentare u kojima je ona sama okrivljena za sopstveno ubistvo. Zaista nemamo razloga, niti dokaza, da tvrdimo tako nešto. Međutim, sve te osobe žive u istom društvu. A to društvo je previše nasilno.

Kada se desi ubistvo previše je kasno. Pravi trenutak da se reaguje je pre nego što pojedinac/ka nauči da je "žena sama kriva" jer je "sponzoruša" ili "ga je sama birala" ili "ga nije napustila nakon prvog šamara" ili bilo koji od bezbroj izgovora. Pravi trenutak da se reaguje povodom slučaja Vladisalve Červenko nije sada, pravi trenutak je bio kada je policiji prijavljivala nasilje, a policija nije reagovala. Tada je trebalo vršiti pritisak uz pomoć medija i organizovati proteste. Pravi trenutak za vršenje pritiska na medije je bio kada su pišući o slučaju Vladislave Červenko insistirali na tome da je pozirala za naslovne strane muških časopisa. Sada je previše kasno.

Vladislava Červenko takođe zaslužuje i bolju reakciju javnosti, koja trenutno radi jedino što zna - traži više krvi. Upravo to uverenje da se pravda dobija nasiljem je ono što je ubilo Vladislavu Červenko. A ona zaslužuje bolje. Kao i sve žrtve partnerskog nasilja u Srbiji, ona zaslužuje da se u njeno ime sprovede pravda, a ne još nasilja. 

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...