28. 11. 2011.

Blic šizofrenija

Teorija (skraćena verzija)

Kada se raspravlja o medijima i porukama koje se šalju ženama neretko se može naići na frazu šizofrene poruke (i sama sam je upotrebila bar jednom)*. To su poruke koje ženama poručuju da u isto vreme treba da gaje više suprotnih osobina: na primer, da budu emancipovane, ali da ipak očekuju da on plati račun (i da insistiraju na tome), da  budu dobre i prisutne majke, ali i uspešne žene od karijere, itd. Mogućnosti su skoro neograničene. Kako je nemoguće postići i jedno i drugo (i treće i četvrto ...) osoba kojoj su poruke upućene će se večito osećati nedovoljnom (nedovoljno ženom, majkom, seksipilnom, lepom). Večito će osećati da ne zadovoljava standarde za koje je ubeđena da sve druge u njenom okruženju, ili bar one u medijima uspevaju da zadovolje. A takvoj osobi je uvek lakše prodati novu kremu (koja će rešiti sve njene probleme), novu dijetu (koja će rešiti sve njene probleme), novu garderobu (koja će rešiti sve njene probleme), ili bilo koji produkt.

Praksa

Ona je tako savršena ... ali ne previše
Blic žena, rešena da pomogne mnogim devojkama/ženama koje nikako da nađu momka/partnera/muža prenela je listu 'korisnih' saveta koje nude neimenovani američki stručnjaci. Među savetima se nalaze i sledeća dva (jedan za drugim):
NE DELUJTE ZASTRAŠUJUĆE
Lepe i zgodne žene, uvek lepo odevene, plaše muškarce. Oni im se iz daljine dive, ali im nikada ne prilaze.
IZGLED JE VAŽAN
Muškarci su vizualna bića i izgled im je važan. Izvucite najbolje od sebe. Pripazite na kosu, ten, telo, na celokupan izgled. Ne morate da izgledate kao top model, ali morate izgledati privlačno.
Budite lepe, ali ne previše, odnosno, ukoliko vam muškarac nije prišao same ste krive; ili ste bile previše ili pak nedovoljno lepe. Iako je ženama još uvek namenjena (samo) pasivna uloga (on prilazi, vi čekate), takođe je na njima i odgovornost ukoliko do susreta ne dođe. 

Zaključak

Šta se može uraditi sa ovim saznanjem? Da li je moguće isključiti uticaj šizofrenih poruka? Naravno da ne. Međutim, ukoliko ste svesne/i da je to što vam se poručuje da morate ostvariti u suštini nemoguće ostvariti, trebalo bi da lakše prihvatite činjenicu da to i nećete ostvariti ... uprkos američkim stručnjacima.       

*Ni muškarci nisu pošteđeni ovakvih poruka, međutim, one još uvek pretežno dominiraju na ženskim stranama

4 komentara:

  1. Ahahah, ja ću da se nasmejem na ovaj tekst, ali ne previše, pošto stvarno nije smešno. biće sve zajebanije sa šizofrenim porukama, s obzirom na nestašicu lekova po apotekama, pogotovo litijuma.

    OdgovoriIzbriši
  2. Haha, ovo je šizofrenija u rangu prof dr Jova Toševskog. Samo, nisam siguran da oni to čine onako iskreno i dobronamerno, za opšte dobro, kao JT.

    OdgovoriIzbriši
  3. Blic i Wannabe - večni izvor inspiracije.
    http://wannabemagazine.com/sta-su-uopste-uspesne-zene/

    OdgovoriIzbriši
  4. @Dokona
    Da, smejati se na ovakve tekstove ostavlja malo gorak ukus.
    @Kuvar
    Ma mislim da nisu ni zlonamerni nego samo lenji...
    @Anonimno
    Ah Wannabe, Wannabe... Uvek će želeti da budu Keri Bredšo, nikada u tome neće uspeti...

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...