17. 08. 2012.

Neophodna pobuna


Danas je izrečena presudama članicama ruske feminističko-aktivističko-pank grupe Pussy Riot. Uhapšene su nakon održavanja pank molitve 21. februara u hramu Hrusta Spasitelja. U molitvi, članice benda su pozvale  Bogorodicu da spasi Rusiju od Putina. Proglašene su krivim za huliganizam motivisan verskom mržnjom i osuđene na dve godine zatvora.

Reakcija srpske javnosti je (očekivano?) od početka bila negativna prema članicama benda. U komentarima na članak objavljan u Politici 31.07.2012. Greh ruskih pankerki može se pročitati i sledeće:
Miro Markovic | 30/07/2012 22:32
Zasto nisu otisle ove "pankerke" u jevejsku sinagogu ili muslimanski dzamiju da vredjaju njihova sveta mesta? Znaju one dobro da bi bile na mestu ubijene. Ako one imaju nesto protiv Putina, neka idu i demonstriraju ispred njegove kuce ili kanclarije. Sta njima smeta Ruska pravoslavna crkva? Ona postoji vise od 1,000 godina pa ove "napuderisane pankerke" nece moci tu crkvu da ponize, osim samih sebe. Tuzno je sto one nisu svesne dubine uvreda koje nanose ruskom cestitom i verujucem narodu. Dok se taj narod zgrazava, one se smeju i likuju. To je ne samo drskost vec i neprevazidjeni bezobrazluk.
Mrgud Dobric | 30/07/2012 22:42
"Циљ им није да било кога вређају, а поготово не вернике, додале су." -!???
Kako bi bilo da neko udje u tudju kucu i oskrnavi ono sto je domacinu najsvetije, a posle kaze kako ustvari nije hteo da ga uvredi??? To se upravo i dogodilo - ove tetkice su usle u najsvetiji hram u Rusiji i svojim seksualno-epileptickim performansom uvredile milione vernika! Putin je ovde u drugom planu. Postoje stotine drugih oblika protesta koji su fokusirani samo na onu osobu protiv koje se protestuje. Samo se pitam, sto ne napravise nesto slicno u nekoj od dzamija ili sinagoga...? Ne smem ni da pomislim sta bi im se desilo...
Србин Евроскептик | 30/07/2012 23:42
Због вређања православних верника и распиривања верске мржње треба их за пример казнити седам година затвора. То би била казна која би превентивно деловала на остале сатанисте да не вређају православне вернике.
Jovica G. | 31/07/2012 03:18
Sedam godina za americke placenike je malo. Dozivotna robija u Sibiru bi bila pravedna presuda. Pogledajte sta su takvi isti ljudski otpadci uradili u Srbiji. Njima nista. Za razliku od Rusije velike i prave drzave Srbija je americka kolonija.
Петар Миловановић | 31/07/2012 12:53
Мени се чини да су ове лудаче искоришћене од истх таквих моћних лудака из западних земаља са циљем уклањања руског председника Владимира Путина са власти урушавањем његовог угледа. У паници су и покушавају све могуће да га уклоне. Јер, чим се направи оваква ситуација када му је скинут ореол величине и поштовања, када постане предмет подсмевања и омаловажавања, посао је одрађен до краја. Предстоји да се у наредном периоду настави са таквим скандалима и Путин је готов, знамо за такве примере у блиској прошлости. Још горе је што су удариле на руску православну цркву као најпоштованију институцију у Русији. Пре неколико дана се једна боркиња за женска права обнажила пред руским патријархом Кирилом приликом његове посете Кијеву. На голим леђима је писало: убите Кирила, док је узвикивала: Кириле горећеш у паклу! Међутим, те ништарије и њихови такође ништавни налогодавци не виде да је Русија ојачала, да се руска црква враћа на просторе са којих је умало протерана, да се зацељују ране расцепа
ostro i odlucno | 31/07/2012 20:39
Smrtna kazna za sve provokatore gospodina Putina.
I moj omiljeni:
stari znanac | 31/07/2012 18:06
Zasto li ih tekst zove damama, kada su one sve samo ne to...
Nepogrešivi gospodin Putin i časna Ruska pravoslavna crkva dobijaju bespogovornu podršku čestitog i verujućeg Srpskog naroda. Pokret Naši ide korak dalje i pravi video igricu Shoot the Pussy Riot.

Na svu sreću (?), ne moram da izvlačim zaključke iz ovih komentara, ili iz opsesije Naših time što je ejdna od članica vodila ljubav sa sopstvenim mužem u osmom mesecu trudnoće. Ne moram čak ni da se osvrćem na Rogozinov tvit o Madoni (With age, every former s. tries to lecture everyone on morality). Dovoljno će biti da citiram sutkinju prilikom izricanja presude (odnosno tokom obrazlaganja zašto su osuđene za huliganizam motivisan verskom mržnjom):
Sud motiv verske mržnje u akcijama optuženih nalazi u činjenici da su one feministkinje koje smatraju da su žene i muškarci jednaki.
U nastavku sutkinja obrazlaže da se sa feminizmom ne slaže pravoslavno hrišćanstvo, kao ni katoličanstvo, ili druge vere i da u "modernom društvu" odnosi između različitih vera i uverenja moraju biti zasnovani na međusobnom uvažavanju, a da je "uverenje da je jedan pokret superiorniji od drugog izvor mržnje između različitih mišljenja".

Dakle, da ne bude zabune, Pussy Riot su osuđene zato što su feministkinje. Zaista, zar bi trebalo dodati bilo šta.

Nekoliko interesantnih linkova:


Pussy Riot – the cat’s out of the bag

Pussy Riot jailed for two years - live updates

Rogozin izvređao Madonu? - komentari

Pussy Riot case: Madonna labelled moralising 'slut'

Pussy Riot i Srbija: Nasilna video igra za podršku Rusiji

Pussy Riot members 'deprived of sleep and food' during trial

4 komentara:

  1. Način na koji je njima suđeno, po kom osnovu i kako je donesena presuda je divljački, bez pogovora.

    Međutim, da li smatrate da je njihov čin zaista ne vređa vernike? Ne u smislu "govora mržnje", nego u smislu nepoštovanja verske slobode i vređanja tuđih uverenja.

    Za mene lično jeste bilo, iako sebe smatram feministkinjom više nego vernicom Ruske pravoslavne crkve. Smatram da je Hram Hrista Spasitelja mesto koje je više sveto "običnim" ljudima koji sebe smatraju pravoslavcima, nego što je simbol korumpirane institucije Crkve, koja je, zajedno sa Putinom, (opravdano) bila na meti kritike. Samim tim, njihov čin je bio uznemiravajuć, ponižavajuć i uvredljiv za sve one koji svoj duhovni mir traže u crkvi, a daleko manje "potresan" konkretno za Putina, ili za patrijarha, ili za crkvu ili vladu uopšte. Zbog toga, smatram da njihov čin nije za podršku, i jedino protiv čega bih se bunila jeste ova vrsta suđenja.

    Što se tiče podrške raznoraznih svetskih zvezda, imala sam utisak da se tu forsira sloboda i pravo onog uverenja koje je više "u trendu", a ne sloboda mišljenja uopšte. Jer, iako sloboda govora, naravno, jeste osnovno ljudsko pravo, ako već težimo ka univerzalnoj ravnopravnosti, ne smemo da zaboravimo ni na pravo na veru.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. "Međutim, da li smatrate da je njihov čin zaista ne vređa vernike? Ne u smislu "govora mržnje", nego u smislu nepoštovanja verske slobode i vređanja tuđih uverenja."

      Da li znate zašto je protest bio organizovan baš u toj crkvi? Zato što u njoj Ruski patrijarh vrši službu, isti patrijarh koji je pozvao vernike da na predstojećim izborima glasaju za Putina. Zar to nije nepoštovanje vernika, ali i svih građana Rusije?

      Izbriši
    2. Nisam znala da tamo vrši službu, i u pravu ste, to donekle menja stvari.
      Ipak, i dalje mislim da je to više povredilo vernike nego samo instituciju. Nešto kao kad bi se atentat na jednog čoveka vršio bombom koja će pobiti mase. Ja sam odgledala taj snimak, i maltene mi je pozlilo, iako se načelno slažem sa njihovim političkim stavovima - naročito ticajno patrijarha.
      (moram samo još da napomenem da sam zaista Ruskinja poreklom, tako da ta vera jeste moje duhovno nasleđe, ne radi se o nekakvom osećaju "bratstva")
      Hvala na odgovoru. :)

      Izbriši
    3. "Nešto kao kad bi se atentat na jednog čoveka vršio bombom koja će pobiti mase."

      Ne bih se složila da je ovo adekvatna analogija.

      Recimo ovako, skoro svakodnevno, svi mi (ili bar većina) se susrećemo sa sadržajima koji nas vređaju nas kao pripadnike određene rase, etniciteta, pola, seksualne orijentacije. Mene kao ženu je jako uvredila ova presuda. Ali, uvreda je subjektivno osećanje. Kada postoji namera da se uvredi, to je nešto sasvim drugo, a po svemu sudeći članice Pussy Riot-a nisu imale nameru da vređaju pravoslavne vernike/ce. To pre svega možemo da zaključimo i po tome kada su protest održale pre službe, odnosno dok se crkva spremala za službu, kada je bio jako mali broj vernika unutra (besmisleno je držati protest kada vas baš niko ne vidi i ne čuje). A već sam rekla zašto je protest (morao da bude) održan baš u toj crkvi.

      Nadam se da sam pomogla.

      Izbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...