27. 08. 2012.

Svi treba da znaju šta drugarstvo znači...

... osim žena.
Bivša varalica Maksvel Bilion sabrao je svoje dugogodišnje iskustvo u knjizi „Death of the Cheating Man“, u kojem daje savete ženama kako da prepoznaju da li njihov muškarac pripada grupi onih kojima je varanje u genima.
B92 ljubazno prenosi 8 znakova da je on "tip koji vara". Meni je posebno zapao za oko poslednji:
Na kraju, ulazak u monogamnu vezu ne znači da treba da se odreknete prijatelja. Ipak, sigurno je da će vaše prijateljice vremenom postati i njegove prijateljice, a možda i nešto više od toga. Pazite na to koliko često upotrebljava izgovor: „Ali dušo, pa ti sama kažeš da nam je ona prijateljica.“
Dakle, žensko prijateljstvo će trajati sve dok jedna ne nađe momka, a onda počinje da važi pravilo - svaka žena za sebe. 

Najbolje prijateljice do kraja života ...
ili dok jedna od njih ne nađe momka
[Kada muško prijateljstvo propadne zbog devojke/žene/partnerke jednog od njih, smatra se da je "ona stala između prijatelja". Sada vidimo da kada žensko prijateljstvo propadne to je zato što je "drugarica otela momka/muža/partnera".] 


Bonus: Ženska prijateljstva se ne cene preterano u medijima. Dva primera mi padaju na pamet bez ikakvog truda - jedna od reklama za Vanish i film Bride wars.

Kako ne mogu da nađem reklamu za Vanish, moraću da je prepričam. Ekran podeljen na dva dela i u svakom delu vidimo po jednu devojčicu i njenu mamu. Jedna devojčica pokušava telefonom da pozove drugu. Druga se ne javlja, jer je kako saznajemo isflekala omiljenu bluzu svoje najbolje drugarice. Devojčica čija je bluza kaže "Kakva je to drugarica kad mi ne vraća omiljenu bluzu". Mama devojčice koja je isflekala bluzu uzima Vanish i prijateljstvo je spašeno.

Film Bride wars prati dve (najbolje) prijateljice. Osim prijateljstva njih dve dele i fascinaciju venčanjima, konkretno, određenim mestom za venčanje. Kada se obe vere u isto vreme i ispadne da je savršeno mesto za venčanje u sledećih nekoliko godina dostupno samo jednog dana, počinje rat dojučerašnjih prijateljica (detalji možda nisu tačni, ali nisu ni previše bitni).

Između prijateljica može stati sve, od fleke na bluzi, preko datuma venčanja pa sve do (postojanja) momka/muža/partnera. Kao da nam mediji poručuju da žene nemaju ništa svoje, da je sve do trenutka kada će naći onog pravog bilo na neki način lažno i samim time može da se odbaci, bez trunke griže savesti, kako bi mogle da se posvete samo njemu. Mediji to poručuju, iako u stvarnom svetu ženska prijateljstva postoje, i traju, kao i muška prijateljstva, kao i muško-ženska prijateljstva, ona formirana u srednjoj školi ili fakultetu, na poslu, kao i mnoga druga. 

Broj komentara: 6:

  1. Mislim da celo čovečanstvo mora da uči značenje slobodnog izbora. Žene ništa više od muškaraca. Ne verujem da neko potpuno svesno može da održava plitke i privremene prijateljske veze dok nešto bolje ne naiđe - tj, ono najbolje, vrhunsko i jedino muško božanstvo.

    OdgovoriIzbriši
  2. I sama pesmica čiji si naslov izabrala za naslov bloga je na istom fonu.

    Kako izgleda muško prijateljstvo according to Dragan Laković:

    Među drugovima nema tajne
    Među drugovima nema svađe
    Čak i neke stvari beznačajne
    Među drugovima lepše su i slađe


    Za razliku od dečaka, devojčice, pak, mogu da očekuju svađe i tužakanje (jer to je nešto što DRUGOVI - bože sačuvaj - nikada ne rade):

    Među drugaricama nema tajne
    Mada vrlo često ima svađe
    Drugarice su najčešće sjajne
    Al' i tužibaba poneka se nađe


    Mizoginijica.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U pravu si. Ovo nije neki novi trend, nije nešto što dolazi u paketu sa Venišom ili Holivudskim rom-komovima. To je toliko univerzalno opšte mesto da se može naći bilo gde...

      Hvala na dodatku :)

      Izbriši
  3. Pa da elaboriramo:
    http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/319836/Bolje-je-imati-manje-prijateljica

    Komentari su tek za gurnuti glavu u bure s vodom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. "čopor prijateljica" - ?!?!?!

      Nisam znala da se prijateljice kreću u čoporima... A komentare ne smem da počnem da komentarišem.

      Izbriši
  4. Ha kod drugarica je mislim ipak momenat važniji i od momka, ko je lepši, ilita samo još jedna fora za šovinizmom ispran mozak 'lepe devojke su glupe'.
    Aleksandra

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...