27. 11. 2012.

Feministkinje od slame

"Straw man" argument predstavlja grešku gde osoba pogrešno predstavi argumente suprotne strane, a zatim nastupa protiv pogrešno predstavljenih argumenata. Feminizam kao pokret, feministički argumenti i feministkinje su najčešće u javnosti predstavljene izuzetno stereotipno i pogrešno. Većina tekstova/osoba koji pokušavaju da debatuju sa feminizmom/feministkinjama u stvari se obraćaju nepostojećim, karikiranim argumentima. Da ne bih nabrajala sve što se feminizmu i feministkinjama pripisuje, prenosim ovaj internet stripčić (nije baš stripčić, malo je duži, ali vredi; takođe, na engleskom je, ali mi se čini da je razumljivo i bez znanja jezika).

Broj komentara: 5:

  1. A zasto ste protiv ovoga ?

    http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=OBwS66EBUcY&feature=endscreen

    Neke od zena bi da ipak imaju svog viteza.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. 'Vitez' je izraz koji ima određeno značenje. Pre svega, vitez je muškarac koji se oslanja na nasilje. To nasilje za kojim poteže vitez je označeno kao moralno i opravdano (npr on se nasiljem služi da bi branio slabije, žene i decu pre svega, ili zemlju u originalnom kontekstu zemlju svog gospodara, a kasnije otadžbinu). Vitez neće braniti bilo koga, niti će se založiti za svaku ženu. Žena za koju će se vitez založiti mora da bude dama, odnosno, smerna, pristojna i slično. E sada, problem je u tome što je odluka da li je određeno ponašanje određene žene dovoljno smerno, pristojno i slično, na vitezu. Ne postoje konkretna pravila; odluka je njegova. Takođe, vitez, da bi dokazao da je on dobar muškarac i dobar vitez mora da označi određene muškarce kao loše, i sa njima bi trebalo da se obračuna (fizički). To je konkretan problem sa viteštvom kao takvim; ono je nužno praćeno nasiljem.

      E sada, problem ne treba tražiti u pojedincima, problem se nalazi u sistemu koji podržava takvo ponašanje i takve odnose između ljudi (žene nužno slabije, ne samo fizički). Dakle, meni lično, a i velikom broju feministkinja koje poznajem i koje sam čitala, ni najmanje ne smeta odluka žene da uspostavi ovakav odnos sa određenim muškarcem. Odluka je na njima, i na njima je da urede svoje odnose. Problem je kada društvo takav model nameće svima.

      Osim toga, nikada ne bih mogla da budem protiv pop muzike 80tih. Jedna sam od onih koja (već sada) kuka - nije muzika što je nekad bila...

      Izbriši
  2. A kakav odnos izmedju muskarca i zene je,prema misljenju feministkinja,onaj "pravi" ?

    Je l' mozete da date neki primer iz knjizevnosti ili sa filma iz koga se moze videti kako bi taj odnos trebalo da izgleda ? Da i nama laicima (laikinjama,lajkinjistkama..?) bude malo jasnije.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja ne znam da li od mene očekujete da vam dam neku formulu koju feministkinje prepisuju glede ličnih odnosa koje svi moraju da se pridržavaju? Ako to očekujete, načekaćete se... Jer setite se, rekla sam da je pogrešno nametati svima isti model ponašanja. To važi za sve. Svaki odnos u kome su oba partnera/partnerke zadovoljna, i nisu zlostavljani (psihički ili fizički) je "pravi".

      Izbriši
  3. Hvala.
    Uzgred,odlican blog.

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...