08. 03. 2014.

Osmi mart

Dok Blic Žena i ovog osmog marta žene svodi na ukras,


kao i B92 Super Žena,



Politika objavljuje simboličan tekst o diskriminaciji žena u parlamentu; skoro svi čestitaju koristeći klasistički, rasistički i seksistički izraz "dame", žene sa ulica poručuju:

Manite se poklanjanja cveća, vratite nam naša preduzeća


https://www.facebook.com/photo.php?fbid=743234069034209
U pozadini možete videti zastave duginih boja, transparente koji se tiču radnica, jer oni čija su prava ugrožena ne mogu same i ne mogu sami postići ništa. Samo udruženim snagama se može nešto postići.

Kojoj god obespravljenoj grupi da pripadate 
želim vam feministički revolucionaran 8. mart!

Broj komentara: 6:

  1. eh, meni se nikada nije svidjao taj izraz 'dama'.
    ali vise mi je bio onako instiktivno odbojan, jer me asocira na nesto jezivo staromodno, da tako kazem. inace, ovo je vec drugi put da danas cujem da je "klasistički, rasistički i seksistički." je l smem da pitam zasto je tako?

    htela sam jos nesto da pitam (stvarno se nadam da te ne gnjavim sad): kako gledas na estetsku hirurgiju tj. kako feminizam tretira tu praksu - uvecavanje grudi, punjenje usta i sl iz pure vanity razloga? ako si vec pisala o tome, moze i link. moze i preporuka za neku dobru literaturu (ako znas).
    (u principu te redovno pratim tek od kraja prosle godine a od starijih tekstova iscitala sam (skoro) celu 2011 god.)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Što se izraza "dama" tiče, treba da pogledamo koja ženska ponašanja se označavaju kao "damska" a koja pak ne. Žena koja je označena kao dama je smirena, tiha, sedi prekrštenih nogu i ruku, mirna je, nežna i treba joj zaštita. Žena koja mora da radi ne može sebi da priušti to ponašanje - stoga klasizam. Rasizam ima veze sa klasizmom, ta dva uvek idu ruku pod ruku, ukoliko neka žena obojene kože "zasluži" da je neko nazove damom skoro uvek ide i objašnjenje kako ona nije kao druge obojene žene. Seksizam se ogleda u tome što se tim izrazom ženama nameće pasivnost i zavisnost.

      Što se tiče estetske hirurgije, imam (čini mi se) samo ovaj tekst koji je posvećen baš estetskoj hirurgiji http://izvankuhinje.blogspot.com/2011/05/zivot-poslusnih-tela.html , a što se literature tiče mogu da preporučim Kathy Davis "Reshaping the female body". Nju imam u hardkopiju pa možda možemo i da se dogovorimo da ti pošaljem fotokopiju ukoliko želiš, ali sad sam videla da na netu ima jedna njena knjigu, koju nisam čitala, isto posvećena estetskoj hirurgiji - http://libgen.org/book/index.php?md5=16E3A9F35146FA54A902AF466D3DB38E&open=0

      Uživaj!

      Izbriši
  2. sad sam proverila.
    ima na book depository ova prva da se naruci (reshaping the female body, to jest). :D
    ovo za dame ima smisla, uistinu.
    i hvala na iscrpnom odgovoru.

    OdgovoriIzbriši
  3. Kad smo već kod žena u parlamentu, evo kako se RTS iščuđava kad je u vladi 50% žena pa joj nadenjuje naziv "ženska" vlada: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/10/Svet/1529342/%22%C5%BDenska%22+vlada+najmla%C4%91eg+italijanskog+premijera+.html
    #bljuv

    OdgovoriIzbriši
  4. Ah da, a na stranu to što se ove nedelje po ko zna koji put vodila polemika o zanimanjima u ženskom rodu i "kvarenju" srpskog jezika. Počev od Blica, a dva dana kasnije krenule su i Novosti i B92. Pogotovu ono ruglo od teksta u Novostima sa sve mišljenjima "stručnjaka": http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:481476-Kad-vozacica-vozi-vojnikusu#.Uxjcoym1zoQ.facebook

    A argumenti su im: "ne sviđa mi se", "ne bi trebalo", "taj novogovor skrnavi srpski jezik", "sve je to došlo sa zapada", "u engleskom toga nema" i moj omiljeni "Када би велике српске просветитеље неким случајем вратили у данашње време, мислим да нас у доброј мери не би разумели."

    A ponekad mislim da komentatori ni ne čitaju tekst, već samo naslov (Blic:
    "Vojnik/vojnikinja, sudija/sutkinja... A šta ja radim?").
    #doubleplusbljuv

    OdgovoriIzbriši
  5. Marko Bojković03. 04. 2014. 11:22

    Dok Blic Žena i ovog osmog marta žene svodi na ukras, pitam se na šta ih svodi ovaj promotivni spot za Pravnijadu 2014:

    http://www.youtube.com/watch?v=T8VUImQIkf0

    Šta Ti misliš?

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...