16. 06. 2011.

Uvređeni vitezovi i dostojne dame

Slučajno, ili pak ne, danas se na stranici B92/ŽIVOT pojavio tekst naslovljen Kavaljerstvo je seksizam? i kao što obično biva sa pomenutom stranicom, komentari su daleko rečitiji od teksta*. Prenosim tri najzanimljivija, uz malo osveženje. Tretiraću ih kao oglase u rubrici Usamljena srca (naslovi italikom su moji, sve ostalo je direktno iz pera čitalaca i čitateljke B92/ŽIVOT-a):

Manekenska građa mi ne dozvoljava da nosim ništa teže od 1,5kg. Ponesi mi torbu i ukradi mi srce. 
Šifra: Zvaću te tatica ;)
Gospode, besposlenih li i zaludnih žena, mislim na ove iz tog feminističkog...whatever. Elem: muškarci su, generalno, fizički superiorniji od žena. Jači su. To je činjenica. Kao što su odrasli jači od dece. Normalno je da fizički jača osoba, ako je dobra, saosećajna i lepo vaspitana ponudi pomoć slabijoj. Mislim, ja sam visoka 160 cm i imam oko 40 kg i nije mi potrebna pomoć da instaliram program, promenim HD i slično, za to nije potrebna nikakva snaga, ali ako treba da nosim više od 15 kila i osoba koja je duplo teža i jača od mene mi ponudi pomoć, verujte da bih joj bila zahvalna na tom seksističkom činu! Kao što bi svako od nas ponudio detetu od 7 godina da mu ponese torbu sa knjigama, kakav bre seksizam! Naravno, slabiji može da odbija realnost i da bude iznenađen i uvređen ponudom pomoći i da vuče torbetine teže od njega samog, bitno da je dokazao da je...šta je dokazao? Ne, stvarno, da nisu ove feministkinje objasnile negde šta dobijamo time što se pravimo Musa Kesedžija, sem bolova u ramenima, vratu, leđima, žuljeva na rukama...
(mima Niš, 16. jun 2011 16:09)


Moderan vitez u potrazi za staromodnom damom. Feministkinje i nafrakane trash kreature stop!
Šifra: Ispoštuj me.
Viteštvo nije odavno mrtvo, samo se jako proredio broj žena koje su zaista dame i koje zaslužuju takvo ophođenje, dok se istovremeno užasno povećao broj žena bez trunke kućnog vaspitanja, etike, kojima je lep gest muškarca nešto uvredljivo, i to ne zato što su emancipovane, naprotiv, već zato što su bez manira, bez šlifa, neproduhovljenje, nekulturne, sa mozgovima ispranim meksičkim serijama, dragima savetama, uticajem estradnih zvezda i sl. Verovatno su to te koje kavaljerstvo smatraju za seksizam, no neka ne brinu, kavaljeri takve nafrakane trash kreature provale posle dve rečenice i skinu prezumpciju zavređivanja ikavog poštovanja.
(novosađanin, 16. jun 2011 16:18)

Naučnik-praktičar. Misija - da nijedna žena ne ostane usamljena i jadna. Omiljena pesma 'Majstor za žene' Seke Aleksić.
Šifra: Ne opiri se! Znaš da hoćeš!
Napravile su sveobuhvatno istraživanje, potrošile milione dolara, ispitale pola planete i zaključile: "Naučnice feminističkog Društva za psihologiju žena koje je stacionirano u Vašingtonu (SAD) kažu da se mnogi otvoreno seksistički činovi neprimećeno pojavljuju u svakodnevnoj komunikaciji."
Pročitao sam tekst, razmislio sam par sekundi, nisam potrošio ni dinara i zaključio: "One su jadne, usamljene žene bez ljubavi i pažnje, pa pošto one navedeno ne dobijaju onda to sve ne valja, niti jedna žena ne treba to da želi i još je i seksizam"... 
(Giurra, 16. jun 2011 14:45)

*Na tekst me je uputila Sajens. Hvala.

Broj komentara: 6:

  1. Tekst je toliko šturo i loše napisan da nije ni čudo što su ovakvi komentari. Nadam se da nije takvo bilo i istraživanje. Sam naslov i nikakavo objašnjenje ZAKLJUČKA istražvivanja automatski navode čitaoce da zaključuju ono o čemu su pisali u kometarima, ovog puta ne mogu da ih krivim, osim što je očigledno da su jedva čekali da napljuju nešto što nisu razumeli. Ipak, tako im je servirano.
    Ja bih postavila pitanje - zašto se uopšte smatra VITEŠTVOM da neko nekome pridrži vrata ili ponese težak teret. To je opet izdizanje muškog pola iznad ženskog samo zbog fizičkih karakteristika. Zašto se fizička snaga uopšte pominje u kontekstu ove rasprave? Imalo bi o mnogo čemu ovde da se diskutuje, ali ne mogu da se složim ni sa jednom stranom, dok ne vidim neka detaljnija objašnjenja tog istraživanja.

    OdgovoriIzbriši
  2. Mogu samo da pretpostavim kako je tekst napisan, prevedena svaka 10ta ili 20ta rečenica sa nekog stranog sajta. Naravno, ovo je samo pretpostavka. I ja bih volela da vidim o čemu je ZAISTA bilo to istraživanje, ali sam navela komentare jer su tako fino ilustrovali tvrdnje Kristine Hof Samers o kojima sam prethodno pisala.

    OdgovoriIzbriši
  3. P.S. Ne samo da su jedva čekali da napljuju, već imaju i spremnu 'pljuvačinu' ako se spomene bilo šta feminističko. Kako nikome nije palo na pamet da je tekst štur i da se pobune zbog toga? Jer ipak premalo je podataka da se komentariše istraživanje (ne pada mi na pamet da kažem da li je istraživanje u pravu ili ne na osnovu ovoga što su nam napisali).

    OdgovoriIzbriši
  4. Nema na čemu! :)
    Verujem da je naša 'manekenka' neko kome odgovara ovo 'kavaljerstvo' iz potpuno ličnih razloga (a zašto onda pričati u ime svih?) i možda je jedna od onih koje 'boli 'uvo' za statistiku'. Makar se uklapa u profil.
    Žao mi je što i ona nije ovde, pa da vidimo šta je zapravo mislila.

    Ne bi ni meni palo na pamet da komentarišem tekst kao da je naučna teza, kad očigledno nije, ali znamo ko je glasniji, najzad, njihov (i takav) glas se i neguje u našem društvu, nije ni čudo da se osećaju toliko slobodnim.

    Ima mnogo potencijalnih tema, sad skoro su bili aktivni na pomenutom sajtu i automehaničari i bravari :)

    OdgovoriIzbriši
  5. 'Dame, UDAMITE se'.

    http://www.b92.rs/zivot/komentari.php?nav_id=521670

    OdgovoriIzbriši
  6. Ma ovo je toliko zabavno! Posebno stavljeno u rubriku "usamljena srca" :)

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...