02. 09. 2011.

Prava na prava

Ko ima veća prava u Srbiji, deca ili gej populacija? pita se Vesna Veizović na sajtu Vidovdan. Priznajem, ovaj naslov me je skroz zbunio, jer meni se čini da deca i gej populacija u Srbiji imaju apsolutno ista prava.

Pre svega i jedni i drugi imaju prava da budu bijeni. Jedni od strane roditelja, drugi od strane huligana.

Parada ponosa, Beograd 2001.

U sklopu sa tim pravom, i jedni i drugi imaju pravo da se ne obrate policiji za pomoć. Jedni, jer je za policiju previše rizično da reaguje, a drugi jer je to porodični problem.

To nije moj posao

I jedni i drugi imaju pravo da budu šta god požele, ali samo u svoja četiri zida.  
 
Milford Akademija - gde se deca niti vide niti čuju

I jedni i drugi imaju prava da se njihova (osnovna, ustavom i zakonima garantovana) prava tretiraju kao prava ukradena od drugih.* Roditelja u jednom slučaju i heteroseksualaca u drugom. 

Knjiga u kojoj svašta nešto piše
Sigurna sam da paralela ima još. Ako se vi setite neke, napišite u komentarima.

* Uvek je dobro setiti se šta je rekla poverenica za zaštitu ravnopravnosti u emisiji Da Možda Ne emitovanoj 1. 10. 2010. (parafraziram) Prava nisu torta pa da mogu da se potroše, i da neko dobije više, a neko manje.  

Broj komentara: 6:

  1. pa evo, "pečat" se bavi i jednima i drugima na istom mestu/kontekstu:

    http://www.pecat.co.rs/2011/08/porodica-odbrana-i-poslednji-dani/

    kako vidim, eto nama u roku od par nedelja nove mantre nebeskijeh srba - ko ne tuče decu, nije srbIN. sad kontam, da l' je u najavi novi trend antipride youtube klipova, u kojima će se ove godine umesto slika nasmejanih porodica preuzetih sa reklama za životno osiguranje, naći deca koja tužno - ali dostojanstveno, jer znaju da je to za njihovo dobro - podnose batine koje im fotošopovani roditelji udeljuju sa "colgate" osmehom na licu? jeza, jeza...

    OdgovoriIzbriši
  2. Kampanja da decu treba tući da je to za njihovo dobro (jer u suprotnom ih nikako ne možemo vaspitati) traje već neko vreme. A panika koju su uspeli da prošire je neverovatno, i za zakon o fizičkom kažnjavanju dece i za paradu ponosa. Naravno, i jedno i drugo je bazirano na lošem tumačenju zakona, Ustava, i svega ostalog...

    OdgovoriIzbriši
  3. Pazi komentare:
    http://www.bebac.com/index.php?show=news&part=display&int_newsID=8330
    Ne znam prosto koji bih izdvojila, pa neću nijedan.

    OdgovoriIzbriši
  4. Stvarno, nije da se izdvaja ni jedan svi su jednako !?!!?!?!?!, ali ipak, izdvojiću deo komentara koji kaže
    "hm hm hm... i ovako deca daju sebi za pravo i previse, a jos i kad ovo stupi na snagu..."

    OdgovoriIzbriši
  5. Ajde onda i ja jedan koji mi je srcu drag:
    "Ja radimu školi. Ranije je posao profesora bio lep i lak ,idealan za ženu. Sada jedino bokser može da ga radi, ali samo ako je vrhunski utreniran. Poješće nas deca."
    AHAHAHAHAHAHA! Dakle, jutros pričam sa jednom komšinicom od 84 godine. Bivša olimpijka u atletici, učesnica rata, skakala iz aviona s padobranom, i tako... Ko razume, razumeo je.

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...