19. 09. 2011.

"Izvinite, ali pogrešili ste broj" ...

... su izgleda najteže reči za izgovoriti (ili poslati SMS-om). Kako drugačije objasniti da je daleko lakše okupiti grupu ljudi i prebiti jadnika čiji je jedini prestup to što je pogrešio broj.

~~~

Izraz zastareo kao i telefon na slici
Izvesni Dragan N. je pre neki dan zaradio batine zato što je slao poruke pogrešnoj ženi. Ta pogrešna žena, videvši poruke sa nepoznatog broja u kojima je nepoznati čovek poziva na izlaske požalila se svom mužu. Muž šalje poruku nepoznatom muškarcu. Zatim još jednu, i još nekoliko. Na žalost, ne zato što su se slatko nasmejali situaciji u kojoj su se našli, i zatim otkrili da navijaju za isti klub, već zato što je muž slao poruke pretvarajući se da je devojka kojoj su poruke u stvari i bile namenjene. Muž je Draganu N. zakazao 'sastanak' i ovaj je, verujući da ga čeka devojka koja mu se svidela i kojoj se on dovoljno svideo da mu da broj telefona, otišao na zakazano mesto. Umesto devojke dočekala su ga trojica muškaraca koji su njega i njegovog prijatelja satima tukli i maltretirali.

Šta se zaista krije iza ove priče? Iako novine pominju ljubomoru kao motiv, ja baš ne bih previše verovala novinama. Pokazalo se da im u ovakvim vestima značenja reči izmiču ili ih namerno ignorišu. Osim toga, ova reakcija se čini preteranom za ljubomoru koja je tako očigledno neosnovana (to je očigledno i mužu). Ovo nije reakcija ljubomornog muža, ovo je reakcija viteza koji štiti čast svoje dame (nije kompliment, ni njemu, ni njoj). U toj jednačini osnovna valuta kojom raspolažu muškarci/vitezovi je nasilje, a osnovne valute žena/dama su čednost i bespomoćnost.  Pa tako i u ovom slučaju; čast dame je ugrožena (pozivima koji čak i nisu upućeni njoj, ali ipak...) njen vitez stupa u akciju i usmerava nasilje prema muškarcu koji je ugrozio čast dame. Da kojim slučajem dama nije prijavila ugrožavanje časti, a vitez za to nekako sazna, nasilje bi bilo usmereno prema njoj.

Šta nam sve ukazuje da ovde imamo klasičan (i verovatno nasilan; u vesti se navodi da je muž od ranije poznat policiji) odnos vitez/dama (posednik/posedovana)? Ovaj nesporazum je mogao da se razreši izuzetno jednostavno i sama dama je mogla da ga razreši. Na SMS poruku u kojoj je mladić sa nepoznatog broja poziva na sastanak mogla je da odgovori SMS-om u kome pita (može i ljutito) "Ko ti treba?" Mogla je da pozove i (opet, ljutito ili ne) pita isto to, a kasnije ispriča mužu i zajedno se nasmeju/sažale nad sudbinom mladića koji je ostao bez broja telefona devojke koja mu se baš dopala. Pošto je u pitanju delikatna stvar (njena čast), dama odlučuje da ne preduzima ništa, već da se požali svom vitezu. A vitez, svestan delikatnosti stvari u pitanju (čast jedne dame), odlučuje da je jedino moguće rešenje fizička eliminacija protivnika (koji i nije svestan da učestvuje u nadmetanju). U svemu ovome ni dama ni (nesvesni) protivnik nisu bitni za viteza, za njega je jedino bitno da odradi svoj deo posla, nasilno, jer tako vitezovi posluju.

[Prethodno iz sage o vitezovima i damama Zemlja viteštva i džentlmenstva, a u njoj - ko je jači taj i tlači; Uvređeni vitezovi i dostojne dame i Kavaljerski reket]

Bonus: (neka) žena je uvek kriva


Jedan od komentara na vest o mužu koji je prebio nesrećnika sa pogrešnim brojem telefona:
Mislimsvojomglavom
Mozda nije permutovao brojke nego mu je ta devojka namerno dala pogresan broj? Trebalo bi da i ona snosi deo krivice.
Pošto supruga nasilnika ni u kom slučaju ne može da se okrivi (uradila je sve što se od dame očekuje, nije reagovala, obavestila je svog viteza), a kada se dvojica muškaraca potuku, ili jedan pretuče drugog, neka žena mora da bude kriva, zašto ne okriviti devojku čiji je broj telefona izgubljen. Zaista, zašto da ne?

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...