18. 10. 2011.

Poslovna žena za XIX vek ...

... ne, nisam omašila rimske brojke. Blic Žena, ne bi li u ovakvoj ekonomskoj situaciji (lokalnoj i šire) pomogla svojim čitateljkama odlučila je da objavi članak Zašto žene ne umeju s novcem? Kako je tekst izuzetno kratak i kako nije potrebno previše da bi se proniklo u to šta tekst poručuje citiraću ga ceo, uz minimalne dodatke. Kao autorka teksta potpisana je Žena.

Ja bih ovo, ja bih ono
Većina žena kada ima novac troši ga nemilice na sve što im zaista i nije potrebno, a jedna od najčešćih rečenica koju žene izgovaraju je: Ja bih ovo, ja bih ono, ali nemam novca za to. I upravo ovakvo neodgovorno ponašanje prema novcu krije se iza zastarele činjenice da se za osnovne potrebe u kući uvek brinuo muškarac, a ženin novac je bio nešto kao džeparac.
Po Blic Ženi (ili samo Ženi) u modernom društvu još uvek važe zastarela pravila. Ili to, ili su ta zastarela pravila toliko dugo bila na snazi da su se nekim čudom ženama upisala u genetski kod. U svakom slučaju, po tim zastarelim pravilima u braku je žena nešto kao najstarija ćerka, koja možda ima najveći džeparac, ali je ipak (materijalno) zavisna.
Prema statističkim podacima 70 odsto žena u nekom trenutku ostanu same i postanu finansijski odgovorne. Od njih samo 47 odsto ima dovoljno za pristojan samački život.
Za razliku od 59 odsto muškaraca koji ako ostanu udovci mogu normalno da žive, žene se nađu izgubljene u situaciji kad novac koji imaju moraju da rasporede na račune, hranu i poneku sitnicu.
Žene nužno ostanu same (u 70% slučajeva), verovatno kad muž nađe mlađu, a muškarci ostaju sami jedino u slučaju da žene umru pre njih. A pošto žene u proseku duže žive...
S obzirom na majčinske obveze zbog kojih žene često prekidaju karijeru ili je kasnije započinju, obično imaju manju penziju od muškaraca, a rešenje je u umerenosti i razmišljanju unapred.
Rekla bih da je rešenje u tome da ne čitaju Blic Ženu.

*Hvala Dokonoj Popadiji bez koje ne bih spazila ovaj biser lifestyle odeljka

3 komentara:

  1. Žena lepo savetuje: svoju platu-džeparac u kasicu-prasicu, a ako imate nedajbože potrebe za robom i uslugama, tražite suprugu da ih plati (suprug u mašti Ženinoj toliko zaradjuje da može bez problema da izdržava sve ukućane svojom jednom platom). Tom logikom, ako uzmemo da počnete da radite sa 25, završite sa 55, i da ste u toku neprekinutog tridesetogodišnjeg radnog odnosa imale platu od cca 300 evrića, to će vam za penziju ostaviti nekih 100.000 za troškarenje. Cooooool. Počinjem sa umerenošću i razmišljanjem unapred još danas!

    Ozbiljno, sada, znaš šta je ubedljivo najveće s#anje? To što u ovoj ušljivoj ekonomiji ni oni koji su privilegovani što se tiče zapošljavanja i zaradjivanja ne mogu da zarade poštenu platu, a kamo li mi od kojih se na blatantan način očekuje da radimo za kikiriki. Hebeš ti svu teoriju, kada je za nezavisnost potreban novac. Treba nam jedna Wangari Maathai da nas nauči da sadimo drveće. ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. "Tom logikom, ako uzmemo da počnete da radite sa 25, završite sa 55, i da ste u toku neprekinutog tridesetogodišnjeg radnog odnosa imale platu od cca 300 evrića, to će vam za penziju ostaviti nekih 100.000 za troškarenje. Cooooool. Počinjem sa umerenošću i razmišljanjem unapred još danas!"

    :D

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...