02. 11. 2011.

Objektifikacija za početnice

Biti u zabludi je loše. Biti u deset zabluda je još gore. Kako ne bismo bile u deset zabluda u vezi sa muškarcima Politika je našla za shodno da nam razjasni sve te zablude. Tekst prenosim u celosti, s dodatkom objašnjenja njihovih objašnjenja.

Vidiš ovo je zabluda i ovo je zabluda...
1. Na prvom susretu obraćaju pažnju na celokupni izgled.
Muškarac obraća pažnju na delove tela, bilo da se usredsređuje na lice (oči, usta, nos), bilo da se fokusira na druge delove (noge, grudi, butine ili… zadnji deo tela).
Muškarci žene posmatraju kao komade mesa u mesari. Sva sreća pa su nam razbili katastrofalnu zabludu o tome da muškarci žene posmatraju kao celokupna ljudska bića. 

Žena viđena očima muškarca na prvom sastanku
2. Muškarci vole glupače.
Viceve o plavušama nisu izmislile žene već muškarci. Većinu pripadnika jačeg pola ženska glupost samo nervira. Nažalost, nisu im preterano privlačne ni prepametne žene. Zato, drage dame, potrudite se da ne pametujete previše ali nemojte se „dičiti” ni prevelikom količinom gluposti. Nađite zlatnu sredinu.
Ovo je slično objašnjenju ... ma nema potrebe da pričam, odgledajte ovaj snimak:


3. Uglavnom su zainteresovani za seks.
Zapravo, sve zavisi od ličnosti. Seks muškarcima jeste bitan, ali mnogima od njih je važno kakvu će komunikaciju uspostaviti sa ženom. Postoje muškarci koji mogu dugo bez seksa, a da ne izgube interes za ženu sa kojom su u vezi.
Ovu zabludu su odlučili da razbiju samo donekle. Ima nekih koji zaista jesu zainteresovani samo za seks, ali devojke, ne očajavajte, ima i onih koji nisu.
4. Put do muškog srca ide preko želuca.
Niko neće odbiti poziv na dobar ručak. Ali, samo kulinarskom veštinom teško da ćete zadržati bilo kog muškarca. Ako vam je to jedina sposobnost koju posedujete, vaš partner će ubrzo potražiti drugu.
Slično objašnjenje kao i za stavku br. 2, never go full cook.
5. Troše novac na ženu i obezbeđuje porodicu.
Većina muškaraca sa ovim se ne bi složila. Emancipacija je žene stavila u ravnopravan položaj sa jačim polom, neke su čak i u boljem finansijskom položaju od muškaraca. Zbog čega bi onda muškarci plaćali kafu i davali vam deo svoje plate.
Tražile ste, finansirajte se (i porodicu).

Znači ne moram da joj platim kafu?
Ne, evo vidiš. Piše u Politici.
6. Moraju da uzmu čekić u ruke i da zakucaju ekser.
Drage dame, kao što mnoge žene ne mogu da budu vrsne domaćice tako ni mnogi muškarci nemaju zlatne ruke kada je fizički posao u pitanju. I same znate da ima i onih kojima ruke i ne rastu iz ramena. Ali, imaju druge vrline. Što se tiče popravki po kući, ništa prostije nego naći majstora koji će to obaviti.
Ne oduzimajte mu vreme koje bi mogao mnogo konstruktivnije da provede trošeći pare (na sebe) koje je zaradio, ali opet, nemojte se ni slučajno same latiti čekića da zakucate kakav ekser. Unajmite majstora. Jedna zabluda raskrinkana ("muškarci ne mogu") druga utvrđena ("žene mogu").
7. Nisu bogom dani da rade kućne poslove.
Pa, znate i same da su najbolji svetski kuvari – muškarci! Mnogi muškarci umeju odlučno da kuvaju, ali često to ne žele da priznaju. Što se pranja i čišćenja tiče, pa zar je problem staviti prljav veš u mašinu i malo pogurati usisivač po stanu?!
Zabluda je da muškarci ne umeju da obave jednostavne kućne poslove. Istina je da od vas ne dolaze na red.


8. Izgled im nije važan.
Zbog čega sve više pripadnika muškog pola odlazi na manje ili veće „prepravke” kod plastičnog hirurga?! Mnogima više nije stran ni odlazak na manikir ili pedikir. Ovo je za balkansko shvatanje, pomalo ekstreman odnos prema sopstvenom izgledu, ali većina muškaraca još kako obraća pažnju na svoj izgled.
Muški ego je lako lomljiva stvar. Nežno sa njima. (Zabluda se zabludom leči)
9. Muškarci se bolje orijentišu u prostoru od žena.
Mnogi muškarci pate od takozvane prostorne dezorjentisanosti, ali malo njih će priznati da imaju takav problem i da su se izgubili na putu.
Isto.
10. Ne žele da se ožene, na to ih primoravaju žene.
Naravno da postoje muškarci koji se plaše braka, ali većina muškaraca želi pre ili kasnije da formira porodicu. Muškarci su obično u potrazi za pravom životnom partnerkom i ukoliko se približite njegovim idealima, lako ćete ga navesti da uplovi u bračne vode.
Zabluda je da žene treba da ih teraju na brak. Istina je da žene treba da ih navode na brak.

Pravo, pa levo, dva puta desno i za 20tak minuta stižemo u brak
I, drage dame, kako nas nazva S.Č., sve je objašnjeno. Sada samo da saznate koji deo tela mu je omiljeni; da budete dovoljno glupe/pametne; pristajete na seks kad god on poželi (i da vam ne bude čudno koliko često/retko se to dešava); naučite da kuvate (ali ne preterujte u tome); zarađujete, i te pare trošite na porodicu, jer on svoje treba da troši na sebe; zovete majstora da vam poveša slike po zidovima; dozvoljavate mu da obavlja kućne poslove (vašem muškarcu, ne majstoru), ali ne previše; delite mu komplimente i možda i uspete da ga navedete na brak. Jer to svaka žena želi. I tu nema nikakve zablude.

P.S. Ovaj članak objektifikuje žene učeći ih kako da objektifikuju same sebe. Međutim, on se ne odnosi ni prema muškarcima sa više poštovanja i naravno, kao i većina sličnih članaka, umesto da razbija zablude, on ih potvrđuje. Potvrđujući zablude o muškarcima, potvrđuju se zablude o ženama i obrnuto.     

Broj komentara: 7:

  1. "zarađujete, i te pare trošite na porodicu"
    Priča mi bolja polovina da se u njegovom društvu u skorije vreme muškarci hvale čija žena više privredjuje, ima više benefita od firme, više daje u kuću, kome žena plaća putovanja i odmore i takoto. Hell, ja to vidim kao civilizacijski pomak ;)
    Inače, komentari su ti vrhunski :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Pa i ja bih rekla da je pomak :) A inače, hvala, hvala.

    OdgovoriIzbriši
  3. Evo užasnog primera za analizu.

    http://www.b92.net/zivot/ljubav.php?yyyy=2011&mm=11&dd=06&nav_id=555464

    OdgovoriIzbriši
  4. Taj članak je savršen nastavak ovog teksta iz Politike. A kad kažem savršen, mislim jednako, ako ne i malo više, užasan i ponižavajući.

    OdgovoriIzbriši
  5. Baš je fin ovaj trend koji, izgleda, svi mediji vredno prate. Dva u jednom - uputstvo za ženu (šta bi sve trebalo da radi) i muškarca (šta bi trebalo da očekuje).
    Potpuno se slažem u vezi zaključka, samo se utvrđuju nove zablude a potvrđuju stare.
    Hvala ti na ovim tekstovima!

    OdgovoriIzbriši
  6. U praćenju ovog (i sličnih trendova) su mediji neverovatno jedinstveni.
    Nema na čemu :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Taman pomisliš kako je sve ovo preterano loše a onda shvatiš kako istu tu politiku čitaju i mladi muškarci i odatle "uče" kako da posmatraju žene.... i kako će na kraju svi lepo da se uklope.

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...