08. 01. 2012.

Merkurčani i Neptunke


Nastavljajući već oprobanu formulu copy-partial translate-paste novinarstva naši mediji u 2012 donose još jedan tekst o razlikama između muškaraca i žena. O istraživanju, koje bi sa ponosom potpisao Jovo Toševski, "pišu" Blic i B92 ŽIVOT (možda i još neki). Jedina razlika je u naslovima; tekstovi su identični i delimično preuzeti iz Daily Mail-a, britanskog tabloida. Blic se odlučio za jednostavno Među polovima postoje znatne psihološke razlike, B92 se pita Koliko su različiti muškarci i žene? dok Daily Mail ushićeno objavljuje Surprise! Men and women really ARE different: Sexes share just 10 percent of their personality traits.

Naši mediji članak započinju sledećom rečenicom:
Psihološke razlike između muškaraca i žena daleko su veće nego što se dosad mislilo, upozorio je danas italijansko-britanski tim psihologa, koji su koristili novi model za analizu.

Kao prvo, i kao i uvek, imamo tim stručnjaka, u ovom slučaju italijansko-britanski tim psihologa. Zatim, psihološke razlike između muškaraca i žena se ne dovode u pitanje, one nužno postoje; a sada je međunarodni tim stručnjaka došao do dokaza da su te razlike još i veće. Šta bi to tačno značilo, možda da su muškarci sa Merkura, a žene sa Neptuna (potenciram udaljenost planeta, a ne razliku u veličini) - nije nam rečeno. I za kraj, najbitnija reč uvodne rečenice: upozorava. Tim stručnjaka nas upozorava da iako smo svesni da se muškarci i žene psihološki razlikuju (sic!) nismo svesni koliko su značajne te razlike. Preskočićemo za trenutak ceo tekst kako bismo došli do zaključka u kome se navodi da stručnjaci "apeluju da se sprovedu dodatna istraživanja da bi se stvorio 'čvrst osnov za naučnu studiju o psihološkim razlikama između polova i njihovim biološkim i kulturnim izvorima'." 

Dirljivi apel stručnjaka za dodatnim istraživanjima je prilično ... besmislen. Ne-biološkim izvorima psiholoških razlika među polovima se u raznim oblicim bavi feministička nauka, još od Simon de Bovoar, 1949. godine i Drugog pola. Od tada je prošlo dosta vremena, i feminizam je nastavio i nastavlja debatu o izvorima razlika između polova, odnosno o tome kako se te razlike konstruišu i održavaju. Dakle, time se neko već bavi, a ako ovime internacionalni stručnjaci pozivaju ljude dobre volje i dubokog džepa da više para ulože u feministička istraživanja, ženske i rodne studije, to je baš lepo. Međutim, skoro sam sigurna da im to nije cilj.

Biološkim izvorima psiholoških razlika između polova se bave već pomenuti Jovo Toševski i slični, i takva istraživanja su najčešće izuzetno mizogina, odnosno, ne traži se 'razlika' već traži se dokaz da je muškarcima mesto u javnoj sferi, dok je ženama mesto u kuhinji i pored dece. A za to nisu potrebna dodatna istraživanja. Time se već bave Ženske strane.

1 komentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...