19. 05. 2012.

Dozvola

Pre pet dana Blic je objavio vest o ministru infrastrukture Milutinu Mrkonjiću. Vest nije bila o novim saobraćajnicama, koridorima ili pak mostovima. Vest je bila o ljubavnom životu vrlog ministra. Naslov Mrkonjić zamenio Bekutu za mlađu prati i adekvatna fotografija, slikana sa daljine, zrnasta, dolična afere. Ali ne bilo kakve afere. Blic je frapiran činjenicom da ministar vara svoju dojučerašnju ljubavnicu. Međutim ne brinite, u članku se pominje i gospođa Mrkonjić.
Ostalo je nepoznato i u kom je statusu Mrkonjićev brak. On je više puta izjavljivao da uprkos svemu najviše voli svoju suprugu i da je neće ostaviti, dok je Daša Mrkonjić isticala „da je njihov brak skladan uprkos tome što je njen suprug švaler”.
Vratićemo se još na izjavu gospođe Mrkonjić, ali pre toga bacimo pogled na neke od komentara (do sada ih ima preko 200).



Bojana u svom komentaru radi nekoliko stvari. Sebe smešta u grupu 'dobrih žena' na taj način što ne osuđuje ponašanje ministra Mrkonjića, već teret afere stavlja na devojku. I ne samo to, ona osuđuje sve žene koje pristaju na afere sa oženjenim muškarcima. Ovime ona još jednom potvrđuje pravilo patrijarhata - u heteroseksualnim odnosima muškarcima je dopušteno skoro sve. Takođe potvrđuje i još jedno pravilo patrijrhata - pravilo vitez - dama: žena mora da dokaže da je dama da bi zaslužila poštovanje (samim time i zaštitu od nasilja bilo od strane drugih muškaraca, žena ili pak njenog viteza). Bojana bira najjednostavniji način da sebe obeleži kao damu; ukazuje na žene koje to nisu i osuđuje njihovo ponašanje, time nagoveštavajući da se ona ne bi tako ponašala. Na isti način ona posredno optužuje i Anu da štiti žene koja ne zaslužuju zaštitu, time i nju obeležavajući kao nedostojnu. 

Obavezno štivo svake Bojane
Naravno, nakon Bojaninog komentara slede komentari naizgled rodno neutralnih korisnika. Čim je jedna žena označila drugu ženu kao nedostojnu, time je otvorila vrata ne drugim ženama, već pre svega muškarcima da je napadnu. Nešto nalik potkazivanju veštice. 

Vratimo se sada supruzi ministra Mrkonjića. Zaista, zašto ona svoj brak smatra skladnim, kada njen suprug redovno ima afere za koje ona zna? Jednostavno, ona, još i više od Bojane, poštuje patrijarhalni kod - muškarcima je u heteroseksualnim odnosima sve dozvoljeno, čak se od njih i očekuje određeni broj afera kako bi se dokazali kao pravi muškarci. Da li gospođa Mrkonjić, ili Mrkonjićeve ljubavnice poštuju ili ne poštuju sebe je apsolutno irelevantno. U patrijarhatu je poštovanje rezervisano za muškarce. 

[Napomena: naravno da ni muškarcima u heteroseksualnim odnosima nije baš sve dopušteno. Međutim, ograničenja sa kojima se oni sreću su manje restriktivna i više su vezana za pokazivanje emocija nego za bilo šta drugo.] 

1 komentar:

  1. Sjajno. Žena je kriva i ako je ljubavnica, pa je pristala da bude sa oženjenim muškarcem, ili ga čak zavela, kriva je ako je supruga pa dopušta varanje svog muža, ili ga čak zaslužuje nedovoljnom privlačnošću ili štogod, a muškarac nije kriv kada vara ženu - one su, ipak, tu da ga svojom vrlinom izvedu na pravi put. Kao prave mame.

    Znači, impulsivno, nezrelo dete ima pravo na poštovanje, a one na koje njegovo ponašanje negativno utiče (njegove, da kažem, žrtve) to pravo nikada ne mogu steći.

    Danica

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...