12. 11. 2012.

Jedna je majka


Ništa lepše od iznenađenja. Tako me je danas Blic žena iznenadila prevodom (opet samo dela, opet bez navođenja izvora... ali ja sam ipak našla original) teksta o ocu koji se aktivno uključio u hranjenje svog deteta. Ono što nije bilo iznenađujuće je komentar na ovaj tekst:
Dojenje je najbolje jer da nije tako prirodan bi bio neki drugi način ishrane. Svi koji ne mogu da istrpe malo nespavanja,neizlaženja itd. su sebični i ne misle o tome šta je najbolje za njihovo dijete ,nego sve u životu podređuju sebi i svojim hirovima.
Iako se i u ovoj skraćenoj verziji teksta sasvim jasno vidi da odluka ovog para nije doneta zbog hira 
Betsi je zaista želela da doji našu bebu, trudila se, ali nije bilo lako. Nastao je problem sa mlekom i Tomas nije mogao da se nahrani.
autorka komentara nalazi za shodno da tu odluku ipak proglasi "pogrešnom", jer samo je jedan "prirodan" (a stoga valjda i "tačan") način.

Jako je interesantno da se komentatorka nije osvrnula na činjenicu da je hranjenje formulom omogućilo ocu da se zbliži sa svojim sinom u ranim mesecima (što je obično 'privilegija' majke), a samim time omogućilo tom dečaku da raste u svetu u kome se briga o drugima i nežnost ne smatraju isključivo odgovornošću žena. Međutim, komentatorka očigledno ne živi u takvom svetu, i njena optužba za sebičnost, hirovitost i neprirodnost je sasvim očigledno upućena majci bebe; reč prirodno jasno upućuje na to. U tekstu vidi da su se oba roditelja podjednako starala o detetu i da dete nije 'patilo' zbog načina hranjenja. Naprotiv. Brak roditelja se poboljšao, a samim time i život deteta. Ali to nije dovoljno komentatorki Blic žene. Jer, jedna je majka... Šta god to značilo.

2 komentara:

  1. Kod nas je i ta kampanja povratka dojenju imala strašno negativne konotacije, postala je poligon za najcrnji seksizam. "Dužnost žene je da doji dete, a ako ona to ne čini,onda je sebična, bezosećajna i loša majka, u najboljem slučaju je lenja i nesposobna." Žene koje ne žele ili ne mogu da doje izložene su preziru, kritici i osudi, dok su očevi koji pomažu prilikom hranjenja bebe uzdignuti na pijedestal kao da je u pitanju ne znam kakva supermoć ili kvalitet. Valjda je divno to što oba roditelja imaju mogućnost da se staraju o detetu, a da to ne bude isključiva dužnost - ili privilegija - majke!Na ovo pitanje stvarno reagujem emotivno, zbog poražavajućih iskustava, što u porodilištu, što kasnije, u susretu sa medicinskim radnicima i inima koji su morali da daju svoj komentar kad ga niko nije tražio.

    OdgovoriIzbriši
  2. "Valjda je divno to što oba roditelja imaju mogućnost da se staraju o detetu, a da to ne bude isključiva dužnost - ili privilegija - majke!"

    Tako bi trebalo da se na to gleda, na žalost, izgleda da je dug put do toga.

    "Na ovo pitanje stvarno reagujem emotivno, zbog poražavajućih iskustava, što u porodilištu, što kasnije, u susretu sa medicinskim radnicima i inima koji su morali da daju svoj komentar kad ga niko nije tražio."

    Žao mi je zbog loših iskustava i sasvim je razumljiva reakcija.

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...