14. 02. 2013.

Milijarda ustaje


Danas je 14. februar i mnoge taj datum asocira na dan zaljubljenih.

Pre 15 godina grupa žena, inspirisana i predvođena autorkom Vagininih monologa, Iv Ensler, odlučila je da taj dan poveže sa borbom protiv nasilja nad ženama. Otpočeo je globalni aktivistički pokret V-Day, odnosno Dan V, gde slovo V označava pobedu (Victory), dan zaljubljenih (Valentine) i vaginu (Vagina).

Ove godine, povodom petnaeste godišnjice V-Day-a, organizuje se globalna akcija Milijarda ustaje - gde su pozvane žene i svi oni koji ih podržavaju da izađu, ustanu, zaigraju i zahtevaju kraj nasilju nad ženamaKod nas akcijom koordiniraju aktivisti i aktivistkinje Centra modernih veština i Centra E8. U stvari, kako je reč o akciji koja se događa van okvira jedne organizacije, tačnije bi bilo reći da se akcija odigrava uz učešće aktivista i aktivistkinja Centra modernih veština i Centra E8, kao i nezavisnih aktivistkinja i aktivista.
Na glavnom ulazu Železničke stanice okupiće se aktivisti Centra modernih veština i Centra E8, kao i svi zaintersovani koji će zajedno otplesati koreografiju na pesmu “Break the Chain”. Istu koreografiju na istu muziku 14. februara igraće ceo svet i tako se simbolično ujediniti u istom, važnom apelu. Dоgađaj je najavljen i za Novi Sad, Niš, Kruševac, Leskovac, Vlasotince kao i na još nekim lokacijama u prestonici.
U državi u kojoj se nova vest o ženi ubijenoj od strane partnera ili bivšeg partnera može pročitati skoro svake nedelje, ne možemo da priuštimo da ne ustanemo protiv nasilja nad ženama. Pronađite gde se održava Milijarda ustaje u vašoj okolini, ustanite i pobunite se protiv nasilja nad ženama.

2 komentara:

  1. U Beogradu se i na Trgu republike u 14h održava protest u organizaciji nezavisnih aktivistkinja ženskog i mirovnog pokreta. Dodjite da glasno i jasno kayzemo NE nasilju nad zenama. Pozivamo žene i muškarce koji ih podržavaju da nam se pridruže!!!Pogledajte i podelite video http://www.youtube.com/watch?v=6cJ4RlP7NBk
    Hvala i vidimo se

    OdgovoriIzbriši
  2. http://www.youtube.com/watch?v=6cJ4RlP7NBk

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...