17. 02. 2013.

Neke vesti ne( bi trebalo da i)maju drugu stranu


Da li svaka vest treba da bude praćena objašnjenjima obe strane? Šta u vesti o ubistvu to uopšte znači?

U sredu, 13. februara ubijena je Stela Gundelj. Ubio ju je njen momak Aleksandar Šundić. U cilju 'objektivnosti', 'neutralnog izveštavanje' ili ipak možda u cilju stravaranje kontroverze gde je nema niti bi trebalo da je bude, a kako bi se prodala koja novina više Blic, tri dana nakon ubistva, objavljuje intervju sa porodicom ubice.  
- Upoznala sam je, svidela mi se jer je bila kulturna, lepa... Poslednji put su bili zajedno na svadbi, jesenas, kod naših rođaka u Arađelovcu. Nisam mogla da naslutim da će ovako nešto da se dogodi, posebno jer je Aleksandar bio miran, nikada se nije ni potukao - priča neutešna Svetlana, čiji sin je osumnjičen za ubistvo.
Brat ubice daje sledeću izjavu:
- Moj brat je bio miran. Pet godina je mlađi od mene. U tom studentskom domu na Kraburmi je imao sobu, a ja sam radio u istom domu kao portir i recepcionar. Znam kada je i upoznao Stelu u junu prošle godine. On je bio u čitaonici, spremao je ispit, a ona mu je prišla. Tako su se upoznali, on je odmah došao do mene, i ispričao mi da je upoznao jednu predivnu devojku i da se odmah zaljubio u nju. Ceo dom je znao koliko su se voleli. Držali su se za ruke, bili su nerazdvojni, plesali su zajedno od sreće. Ali, ona je bila ljubomorna i nije smeo da viđa drugarice, a izgleda da je i on bio ljubomoran. Krenule su svađe, sumnjao je da ga vara. Bila je starija od njega. Pre mesec i po dana su se poslednji put posvađali razmenili su i po dvesta poruka telefonom. On ih je meni pokazivao i ona ga je nazivala da je dete, da treba da poraste... Moj brat se malo i promenio, uvukao se u sebe, počeo da puši. A inače je sportista, trenira košarku, a dobio je i ponudu pre mesec dana da se bavi manekenstvom jer je bio jako zgodan i lepo građen. Ona mu to nije dala jer joj je smetalo da lepe devojke budu blizu njega - kaže Nemanja Šundić.
Odjednom iz ovih izjava, naročito izjave brata dobijamo sliku pasivnog Aleksandra i aktivne i ljubomorne Stele. I time se još jednom nasilje nad ženama stavlja u okvir gde su žene krive za zlostavljanje koje trpe, bilo zato što ne napuštaju nasilnika, bilo zbog nečega što su uradile/rekle

Međutim, ko je odgovoran za ove izjave? Da li zaista možemo da krivimo majku i brata ubice koji pokušavaju da nađu opravdanje za ubistvo koje je počinio njihov sin odnosno brat? Naravno da ne. Ovakve izjave su očekivane. Ono što nije očekivano je da budu objavljene u sklopu vesti koje se bave brutalnim ubistvom jedne devojke. Odgovornost je na navinarima koji su obavili intervju i novinama koje su odlučile da ga objave

1 komentar:

  1. Marko Bojković20. 02. 2013. 15:48

    http://mindreadingsblog.wordpress.com/2013/02/19/nadlanu-com-zena-je-kurva-slobodno-ubij/

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...