01. 08. 2011.

Svetski trend ili mala šala među prijateljima?

Trending topic (TT) je reč ili fraza koja je na društvenoj mreži tviter ponovljena određeni broj puta u minuti. U proseku, fraza obično ostaje trending topic jako kratko, svega nekoliko minuta. Međutim, uvek se nađe taj neki TT koji je dovoljno bitan, interesantan ili zabavan, pa opstane mnogo duže.



Trenutno je 3:05am. TT #reasonstobeatyourgirlfriend odnosno razlozi da prebijete svoju devojku, sam primetila oko 7pm. Ne znam kada je tačno počeo da trenduje, ili zašto, ali ono što sam primetila je da ima tviteraša koji učestvuju, tj. nabrajaju razloge kao kroz šalu. Ima onih koji za ekspertski savet pitaju Krisa Brauna, popularnog pevača, koji je 2009. godine bio uhapšen nakon što je pretukao svoju tadašnju devojku, takođe popularnu pevačicu, Rijanu. Naravno, dosta je i tviteraša koji pozivaju tviter da zabrani ovaj TT.

Kris Braun kao inspiracija
Nikada nije u redu

Samo šala

Ni naše govorno područje nije bilo pošteđeno sličnih pokušaja da se nasilje u porodici iskoristi kao pokretač smeha. Povod je bio hashtag #krmljao i o tome je već pisala blogerka Dokona Popadija. Ukratko, inspiracija za hashtag koji su tviteraši koristili da bi označili dobru hranu je bio izuzetno uzmerijući snimak na youtube-u na kome čovek tuče ženu tiganjem jer večera nije spremna. Na primedbe da bi trebalo odbaciti #krmljao, tviteraši su se pobunili uz objašnjenje da oni tvituju samo i jedino o hrani. Uz ta objašnjenja bi dodali i pokoju šalu o tiganju, jer sve je to samo šala.  

Nasilje u porodici nikada ne može biti smešno niti bi smelo da bude izvor zabave. Osim toga, na tviteru, kao i na internetu inače, nismo okruženi bliskim prijateljima sa kojima možemo da podelimo i one malo problematičnije šale i viceve. Davne 1993. godine u stripu iz Nju Jorkera je moglo da se pročita "On the internet nobody knows you're a dog". Poruka stripa je da ste na internetu potpuno anonimni, možete biti bilo ko. To isto važi i danas. Jedina razlika je što danas internet u velikoj meri učestvuje u oblikovanju naše realnosti i stoga bi trebalo da budemo odgovorniji u njegovom korišćenju.

Bez obzira na sve, ne poznajete ljude koji vas čitaju na internetu, a oni vas poznaju samo po onome što napišete. Zato pazite šta pišete, čemu se smejete i šta olako odbacujete. Mnogim ljudima nasilje u porodici nije šala već surova realnost.

2 komentara:

  1. Sta sme da bude predmet sale? Smrt i bolest, sve je to nekome surova realnost pa opet postoji crni humor?

    OdgovoriIzbriši
  2. Naravno da sve može biti predmet šale. Ne znam zašto vam je pao na pamet crni humor, a nije vam palo na pamet da postoje šale koje nazivamo 'neukusnim', a to su šale koje se bave tematikom koju ne bi trebalo ismevati. Niko ne može da ograniči šta sme, a šta ne sme biti predmet šale, međutim...

    Nasilje u porodici predstavlja ozbiljan problem u svetu, a žene čine najveći broj žrtava nasilja u porodici. Po izveštaju SAD Ministarstva pravde iz 2007, žene su bile žrtve nasilja u porodici u 70% slučajeva (http://bit.ly/iGhbFl). Ovo naravno ne znači da sad treba da krenemo sa šalama o muškarcima koji su žrtve svojih partnerki ili partnera... Nasilje u porodici (a porodica je mesto gde bi svaki član trebalo da se oseća najsigurnije, zar ne?) je izuzetno problematično, i ono ne bi smelo da bude deo života. A šalama se upravo to postiže, ako možemo da mu se nasmejemo, pa onda je to OK. Za razliku od smrti koja jeste deo života bez koje ni život ne bi mogao da postoji (ne znam da li pratite serije, ali mogu da preporučim Torchwood: Miracle day koja se upravo bavi time šta bi bilo kada bi ljudi prestali da umiru). Sa druge strane, nasilje u porodici UVEK mora da se gleda kao nešto što ne bi smelo da postoji, kao odstupanje od svakodnevice. I zato ne bi trebalo da mu se smejemo.

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...