17. 12. 2012.

Šanse za silovanje su 43%


Još jedan dan još jedan članak u rubrici B92 ŽIVOT koji se bavi seksualnim životima svojih čitateljki i čitatelja. Ovoga puta, žele da nam skrenu pažnju kako profesija supruga utiče na seksualni život bračnih partnera. Prateći tradiciju "životnih odeljaka" u novinama, B92 jedino kaže da je u pitanju rezultat istraživanja koje je "sprovedeno na 400 udatih žena", međutim nigde nam ne kaže ko je sproveo istraživanje, kako je sprovedeno istraživanje, kao ni gde je sprovedeno, da li Zimbabveu ili u Kanadi, možda na Kipru ili u Kini, mada ni Čile ne treba izbaciti iz igre. Dakle, jedino što znamo je da je 400 udatih žena dalo neke informacije i sada nama B92 ŽIVOT prezentuje neke procente.

Posebno upadaju u oči rezultati za učitelje i državne službenike:
Najčešće od svih profesija ne prihvataju ne kao odgovor ukoliko žena nije raspoložena (43 odsto) 
Što objašnjava zašto su drugi na listi profesija koje imaju seks skoro svaki dan (13 odsto)

100 odsto su spremni za predigru

Međutim, žene uglavnom misle da se seks završi previše brzo (30 odsto)

Najčešće žele da se maze posle seksa (61 odsto)
Da li je to nama B92 upravo napisao da je u tom istraživanju 43% žena učitelja i državnih službenika izjavilo da trpi silovanje u braku? Jeste, jer kada je u pitanju seksualna aktivnost i kada jedna osoba kaže ne, i to se ne prihvati kao odgovor i do seksa ipak dođe - to je silovanje. Ali B92 to prenosi nonšalantno, bez ikakvih problema, u istom dahu kao i sve druge rezultate.

Međutim, to nije najgore. Najgore se dobije kada se prva dva rezultata povežu - te tako imamo prvi rezultat koji kaže da 43% žena prijavljuje da trpe silovanje u braku (oni to ne formulišu tako naravno), i zatim nam onako uz gurkanje i namigivanje nalik onome iz skeča Monti Pajtona B92 saopštava da su upravo zato ti muškarci "drugi na listi profesija koje imaju seks skoro svaki dan". Hoćete seks svaki dan? Morate da ga uzmete - don't take no for an answer - saopštava B92 ŽIVOT.

I tu ponovo susrećemo kulturu silovanja, gde se silovanje tretira kao nešto što nije strašno, što se samo koristi kao sredstvo da bi muškarci imali seks svaki dan (a po uvreženom stereotipu to je jedino što oni žele), a ovde je to naročito izraženo jer su u pitanju bračni partneri. Silovanje u braku u mnogim državama postaje krivično delo tek 80tih ili 90tih godina; u Srbiji je silovanje u braku kriminalizovano kada i nasilje u porodici - 2005te godine. Još uvek veliki broj ljudi smatra da žena mužu duguje seks te da stoga i nema prava da kaže ne. Ovakvi tekstovi, upravo zato što ih retko ko uzima za ozbiljno, utoliko više doprinose održavanju štetnih stereotipa. Odbacuju se kao neozbiljni, nalazi koje navode se ponavljaju kao šale sve do onog trenutka dok ne počnu da se ponavljaju kao ozbiljni nalazi koje je prijatelj prijatelja negde čitao.

Na ovaj tekst mi je pažnju skrenula @DevojkaIzObraza. Hvala.

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...