18. 02. 2013.

Obucimo Blic Cicu

...[p]retvaranje ljudskog bića u stvar je skoro uvek prvi korak ka opravdavanju nasilja protiv te osobe. To vidimo sa rasizmom, to vidimo sa homofobijom, to vidimo sa terorizmom, proces je uvek isti. Osoba je dehumanizovana i nasilje postaje neizbežno. 
Objektifikacija žena u medijima najčešće je praćena seksualizacijom. Žene su svedene na seksualne objekte; na objekte bez sopstvenog života, želja, težnji; na objekte koji jedino služe zadovoljenju muških potreba. Svođenje žena na seksualne objekte može se videti u raznim kontekstima nevezanim za seksualnost i to predstavlja pravi problem.  

Jedan od problematičnijih konteksta u kome se nailazi na otvoreno svođenje žena na seksualne objekte jesu dnevne novine. U Blicu, dnevnoj novini sa tiražom od oko 200.000, svakodnevno možete videti Blic Cicu, polu-obnaženu ženu koja 'komentariše' neki od aktuelnih događaja. Postojanje Blic Cice ne služi nikakvoj svrsi - Blic nema odeljak koji je posvećen erotici ili pornografiji. Postojanje Blic Cice služi jedino da se žene u kontekstu politike, ekonomije i svakodnevnih dešavanja prikažu ne kao učesnice, već kao objekti za zadovoljavanje muških fantazija.  

Problematičnost Blic Cice se ne nalazi u golotinji, već u kontekstu. Problem je takođe i u usputnosti prikaza Blic Cice. Ona se jednostavno nalazi tu, pored vesti o abdikaciji pape, stranu iza vesti o radu političkih partija i pet strana ispred vesti o još jednom slučaju ubistva žene od strane (bivšeg) partnera. Njeno postojanje nije objašnjeno, niti se preispituje. Ona je jednostavno tu, kao ukras. Takav svakodnevni prikaz seksualizovane žene okružene muškarcima političarima, sportistima, ekonomistima, akterima i donosiocima odluka u svakodnevnom životu, doprinosi procesu koji opisuje Džin Kilborn. 

Nasilje nad ženama predstavlja veliki problem u Srbiji, problem koji sigurno neće biti rešen uklanjanjem slika golišavih žena iz dnevnih novina. Međutim, uklanjanje tih slika bi poslalo jasnu poruku da žene u svakodnevnom kontekstu nisu samo seksualni objekti za zadovoljenje muških fantazija.  

Napravimo makar jedan korak ka smanjenju objektifikacije i seksualizacije žena u medijima - 
Obucimo Blic Cicu!

PS Slična kampanja se vodi u Velikoj Britaniji pod nazivom No More Page Three

4 komentara:

  1. ok, sta radimo i gde saljemo? nisam videla da pise :(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za sada, za početak przovimo Blic na twitteru i facebook-u. Zatim ćemo napisati otvoreo pismo. Korak po korak, možda i stignemo negde.

      Izbriši
  2. Kako je tačno zamišljeno da se sprovede još?
    Npr neke ideje koje su meni pale napamet su da se iseče fizički iz novina (ali to je dosadno, sporo, zahtevno, i ilegalno ukoliko hoćemo da bude delotvorno), ili da se npr skenira pa da se "nalepi" odeća i to kači po netu (recimo da se napravi fb stranica, tumblr itd).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovo sa FB stranicom je odlična ideja i mislim da bi bilo jako dobro da se odradi i tu bi mogle da se razmenjuju ideje šta uraditi sledeće. AKcija No More Page Three traje već godinu dana u VB. Što se tiče sabotaže novina meni je palo na pamet da se ubacuju varijacije na temu papirnih lutkica za oblačenje. Nešto nalik ovome http://4.bp.blogspot.com/-rLosxRBotK4/T7eCQvp1h9I/AAAAAAAABj4/0ff02TNvY5g/s1600/viewer+4.png samo sa obrtom gde Cica liči na Blic Cicu.

      Izbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...