04. 04. 2011.

Svakoj devojčici je potreban tatica


Svakoj devojčici je potreban tatica, pevala je Merilin Monro 1948 godine (u filmu "Ladies of the Chorus"). Poručivala nam je da taj tatica ne mora da bude bogat, ako nema milion dolara i pola miliona je dovoljno. Poruka ove pesme se savršeno uklapa u trend prisutan u tom periodu o kome sam već pisala u Vitke, očajne domaćice, Na čijoj strani? i Nekad i sad. Naime, nakon perioda (prinudnog) pozivanja žena da aktivno učestvuju na tržištu rada tokom II svetskog rata, nakon završetka rata, bilo je neophodno ponovo uspostaviti njihovu zavisnost od muškaraca. A ko bolje da prenese tu poruku od prelepe plavuše koja peva da je svakoj devojčici (baby) neophodan tatica (daddy) da je štiti od briga.

Svakoj devojčici je potreban tatica, kaže nam Mariota Vlaisavljević 2011 godine u Blic Ženi. Blic Mariota je izostavila drugi deo poruke Merilin Monro, onaj o parama, ali je zato rekla:
Najveća prednost starijih muškaraca u ljubavi je sofisticiranost, iskustvo i znanje o postupanju prema ženama, ali oni i više ulažu u odnos nego mlađi muškarci. Zato su za skladnu vezu, brak najbolji muškarci stariji 10, 15 godina od partnerke.
Nema eksplicitnog pominjanja para, ali ako dešifrujemo ovo što blic Mariota piše, doćićemo do iste poruke koju je prenela Merilin Monro. 
Sofisticiranost - nosi odela, dobra odela, skupa odela.
Zna da postupa sa ženama - svakog dana cveće, svakih 6 meseci odmor na ekskluzivnoj lokaciji.
Više ulažu u odnos - da li je prevod neophodan?

Ono što blic Mariota ne kaže eksplicitno, citirajući izvesnu Meri Gold (!), koja se iznenada tu pojavila, njene čitateljke razumeju. U brojnim komentarima (do sada 123) javilo se nekoliko njih koje kažu kako ne žele da započinju vezu zbog para i kako pare ne mogu doneti sreću. Meri Gold, od koje blic Mariota bez trunke griže savesti krade ceo članak (mada ga je ona žestoko skratila), je daleko iskrenija i stavlja naslov - Zaboravite na traženje sponzora, ja tražim STARIJEG! Zašto su stariji muškarci bolji muževi

Nesvesno ili namerno, i jedna i druga ženama poručuju upravo to, tražite sponzora, ali starijeg. Pa vi, drage žene, kako želite. 

2 komentara:

  1. Pa dobro, ta priča je o.k. za devojčice. Hvala Bogu, pa sam ja žena, mene to ne tangira :). Pusti ove iz Blic žene, vidiš da je to copy/paste novinarstvo.

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...