26. 09. 2012.

Blic šizofrenija II - šizofrenija se nastavlja

Krajem prošle godine pomenula sam šizofrene poruke koje se neretko sreću u medijima. Ponekad su te poruke smešne, previše očigledne, glupe. Ali ponekad ima i ovoga:

Sa jedne strane potresna priča o ženi koja je pobedila anoreksiju, a odmah pored tog naslova, u rubrici zdravlje, naslov koji otkriva tajne vitkih i mršavih žena. Anoreksija je izuzetno ozbiljna bolest; obično prođe puno vremena pre no što se potraži pomoć, lečenje traje dugo, posledice prate osobu do kraja života. Ali to ne sprečava Blic ženu da pored teksta koji opisuje tu tešku borbu, stavi tekst koji još jednom potvrđuje da (prava?) žena treba (mora?) da bude mršava. Naravno, od anoreksije se ne oboli zbog naslova u novinama koji potvrđuju stereotipe, mnogo više (ozbiljnijih) faktora utiče na to (mada se kod nas anoreksija lagano odbacuje kao bolest od koje oboljevaju devojke opsednute izgledom). Ovi naslovi samo potvrđuju da društvo ženama konstantno šalje kontradiktorne poruke, neretko jednu za drugom, ili pak jednu pored druge. 

Ovi naslovi takođe potvrđuju da je Blic žena osetljiva na (moguće) probleme svojih čitateljki u istoj meri u kojoj je lavica osetljiva na probleme gazele sa povređenom nogom. 

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...