16. 08. 2015.

Izbor

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel (AI) nedavno je usvojila predlog u kome se preporučuje dekriminalizacija seks-industrije. Konkretno to znači da se svi učesnici i učesnice (osobe koje pružaju usluge kao i one koje ih kupuju, makroi, vlasnici bordela itd) prepoznaju kao odrasle osobe (pod uslovom da su starije od 18 godina, naravno) koje u seks-industriji svojevoljno učestvuju.
Ovakva odluka je podelila javnost. Neki podržavaju odluku AI i smatraju da je bilo krajnje vreme da se donese takva odluka, dok drugi smatraju da će upravo sprovođenje te odluke dovesti najugroženije grupe (žene, manjine, mlade, siromašne) u još veću opasnost. Pitanje seks-industrije je izuzetno složeno, ali podaci pokazuju da je u zemljama u kojima je prostitucija legalizovana (bitno je napomenuti da postoji razlika između "dekriminalizacije" i "legalizacije") primećen porast trafikininga u vezi sa seks-industrijom.


Naravno, kada se priča o seks-industriji najčešće je fokus stavljen na radnice, prostituisane žene, žrtve trafikinga i to sa dobrim razlogom. Najbitnije je obezbediti njihovu sigurnost, ali ne sme se zaboraviti i druga strana. Oni koji kupuju seksualne usluge. Projekat "Nevidljivi muškarci" prenosi reči korisnika seksualnih usluga preuzetih sa raznih foruma na kojima daju "prikaze" svojih iskustava, daju preporuke jedni drugima, ili upozoravaju. Od kada je AI objavio predlog o dekriminalizaciji seks-industrije, tviter nalog projekta posvećen je ukazivanju na opasnost potpune dekriminalizacije seks-industrije. Oni za ukazivanje na opasnosti koriste reči samih korisnika usluga.

O temi seks-industrije ima se reći dosta toga. Ovo je bio samo kratki presek dešavanja vezanih za predlog Amnesti internešenela. 

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...