10. 08. 2015.

Mi nismo takvi

Ako niste sigurni šta je to patrijarhat pročitajte vest o mladoj ženi koja se udavila u Dubaiju jer njen otac nije dozvolio spasiteljima da joj priđu. Njegov razlog - ukoliko njegovu ćerku dodirnu nepoznati muškarci, cela porodica će biti osramoćena. Verovatno je u toj jednačini smrt jednog ženskog deteta bila manja šteta, šteta koju porodica može da podnese.

Kada pročitate ovu vest nemojte da padnete u zamku islamofobije i da tvrdite da je mizoginija problem negde tamo, kod njih, da mi nismo takvi. Možda se ne bi desilo da roditelj dozvoli da se ćerka udavi kako bi sprečio sramoćenje porodice, ali smo relativno skoro čitali komentare na vest o silovanju maloletne devojke koji su tvrdili da je ona sama kriva za to što se desilo. Od početka godine do kraja juna meseca je u porodičnom nasilju ubijena 21 žena, i uvek će se naći neko ko će se zapitati "šta je ona njemu rekla/uradila pa ju je ubio". Svakodnevno smo svedoci svođenja žena na izgled, a u isto vreme smo svedoci da se žene koje investiraju u svoj izgled, ponose se time i koje se zahvaljujući svom izgledu nađu u žiži interesovanja (dakle, jednostavno igraju po pravilima nametnute igre) nazivaju prostitutkama i drugim pogrdnim imenima (slučaj bilo koje "starlete").

Nije mi namera da poredim, niti pokušavam da kažem da je moguće staviti znak jednakosti između vesti sa početka i slučajeva koje sam navela. Samo želim da skrenem pažnju da je previše lako iskoristiti ekstremnije slučajeve kako bismo sa sebe skinuli krivicu. I najmanja manifestacija patrijarhata zavređuje pažnju, i naravno najbolje je da se svako bavi manifestacijama u svom dvorištu, na način koji njima najviše odgovara.


Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...