11. 08. 2015.

"Rekao je da mu pripadam"

U tekstu objavljenom juče u Slejtu (Slate) Amanda Markot se bavi nasiljem u porodici. Preko vikenda u Hjustonu u Teksasu ubijeni su žena, muž i njeno šestoro dece. Ubio ih je bivši momak žene. Načelnik policije je izjavio kako "ne razumeju i ne mogu da razumeju motivciju pojedinca koji bi lišio života tolike ljude, uključujući i decu." Amanda Markot međutim nije ubeđena. Sa jedne strane joj je jasno zašto bi se takvi postupci otpisali kao nerazumljivi, ali sa druge strane:
Činjenica je da možemo da razumemo motivaciju nekoga ko bi učinio tako nešto. Nasilje u porodici skoro isključivo vrše muškarci koji više nego prosečno imaju osećaj da im neka prava pripadaju samo zato što su muškarci - muškarci koji osećaju da imaju prava da kontrolišu ženu samo zato što su izlazili sa njom ili se oženili njome, da pribegavaju nasilju kada počnu da gube kontrolu.
Slično je i u našim medijima. Nasilja u porodici sa smrtonosnim ishodom se proglašavaju "tragedijama", čitamo intervjue sa komšijama i rođacima koji su svi zbunjeni jer su bili tako skladan par, a u isto vreme saznajemo da je nasilje prijavljivano policiji. Amanda Markot svoj tekst završava konstatacijom da je "nasilje u porodici najmanje misteriozna vrsta nasilja koja postoji." I ne treba ga tretirati kao misteriju, već kao izuzetno ozbiljan problem koji mora da se rešava.

Slika je delo Sabine Ćudić i deo su projekta ”Rekao je da me voli” (2011.)
Preuzeto sa linka

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...