04. 08. 2015.

Porodično nasilje - porodični problem?

Baletskom igraču Goranu Stankoviću određen je pritvor jer postoji osnovana sumnja da je izvršio krivično delo nasilja u porodici (pored krivičnih dela neovlašćenog držanja oružja i ugrožavanja sigurnosti). Prema pisanjima internet izdanja medija, Stanković je u noći između petka i subote pretukao suprugu glumicu Minu Lazarević. Krivično delo nije tada prijavljeno. Lazarević je sa decom napustila dom. Kada se kasnije vratila, Stanković je nastavio da bude nasilan, potegnuvši u nekom trenutku i automatsku pušku. Tek nakon pucnja, prijavljeno je krivično delo.

Da li komšije nisu čule nasilje u noći između petka i subote ili su ga jednostavno ignorisale? Po onome što znamo iz drugih slučajeva nasilja u porodici, verovatnije je ovo drugo. Još uvek se u društvu smatra da se ne treba mešati u privatne stvari jedne porodice, i smatra se da nasilje svakako spada u privatnu stvar.

Žrtva nasilja ima dosta razloga da sama ne prijavi nasilnika. Strah, ekonomska zavisnost, osećaj krivice, nedostatak podrške okoline, nedostatak podrške porodice i mnogi drugi razlozi imaju uticaja. Svetske statistike podupiru ove razloge. Osobe koje su svedoci nasilja u porodici imaju mnogo manje razloga da ne prijave slučajeve nasilja. Nasilje u porodici nije porodični problem, ono predstavlja društvni problem i pogađa sve društvene slojeve. Ono ostavlja duboke tragove ne samo na žrtvama, već i na društvu.

Tokom 2014. godine u porodičnom nasilju u Srbiji ubijeno je 27 žena. [1] Prema izveštaju Mreže "Žene protiv nasilja" "pedeset osoba je ostalo bez majke, od toga 26 maloletne dece". Međutim, kako je u najvećem broju slučajeva ubica suprug, partner, bivši suprug ili bivši partner žene, ta deca su ostala bez oba roditelja (bilo da je u pitanju ubistvo-samoubistvo ili da otac odlazi u zatvor zbog ubistva). Tragovi nasilja u porodici primetni su i kada se nasilje ne završi ubistvom. Žrtve imaju medicinske troškove, moraju da izostaju sa posla, a sve to utiče i na osobe u njihovom životu, bilo da imaju osobe koje su zavisne od njih (deca, stariji ili bolesni članovi porodice) ili osobe sa kojima su bliske. U krajnjoj liniji, žene su članice društva, ako one pate zbog nasilja u porodici i društvo pati.

Osim toga, nasilje u porodici je krivično delo. A naša dužnost, kao pripadnika i pripadnica društva je da prijavljujemo krivična dela.


Vodič kroz zakon - Nasilje u porodici: opšte informacije
___________

1. Od početka ove godine u porodičnom nasilju su ubijene 23 žene.

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...