17. 03. 2011.

Najbolja investicija

NENSI GIBS

Svi znamo kako se rađaju revolucije: student stane ispred tenka, prodavac voća se zapali, grupa monaha oformi ljudski lanac. Mase nasrću, vojnici pucaju, naleti besa ruše spomenike tirana, i možda se, ponekad, pravda uzdigne iz plamena.

Ali ponekad se sloboda i mogućnosti uvuku na zadnja vrata, kada mirnija subverzija postojećeg stanja donese jednako revolucionarne promene. Ovo je iskušenje za aktiviste koji se bave siromaštvom, bolestima, sprečavanjem ekstremizama: ukoliko želite da promenite svet, uložite u devojčice.

Poslednjih godina, sve više pomoći za razvoj je usmereno prema ženama – ali to ne znači da pomoć dopire do devojčica kojima je potrebna. U većini zemalja u razvoju, već od 12-te godine, devojčica se stara o domaćinstvu, kuva, čisti. Jede ono što ostane iza muškaraca i dečaka; manja je verovatnoća da će biti vakcinisana, da će biti odvedena kod lekara, da će pohađati školu. „Samo kad bih stekla obrazovanje, sigurno bih postala predsednica,“ istraživačici je rekla tinejdžerka u ruralnom Malaviju, ali izgledi nisu na njenoj strani: zašto obrazovati ćerku koja će na kraju raditi za muževljevu porodicu, nauštrb sina koji će izdržavati svoje roditelje? U podsaharskoj Africi, manje od 1 od 5 devojčica upišu srednju školu. Skoro polovina njih je udata do 18-te godine; 1 od 7 devojčica u zemljama u razvoju je udata pre navršene 15-te godine. Onda zatrudni. Najrasprostranjeniji uzrok smrti devojaka od 15 do 19 godine nije nasilje ili bolest, već komplikacije tokom porođaja. Devojčice mlađe od 15 godina, kao i njihove bebe, imaju pet puta više šansi da umru pri porođaju nego žene u 20-tim.

Postoji bezbroj razloga zašto treba raditi na spašavanju devojčica i zašto je to prava stvar. To je takođe i mudra stvar. Uzmimo u obzir začarani krug: dodatni razred osnovne škole povećava platu devojčica za 10 do 20%. Dodatni razred srednje škole dodaje na to još 15 do 25%. Devojčice koje se školuju sedam i više godina u proseku se udaju četiri godine kasnije i imaju dva deteta manje od devojčica koje napuste školu. Manje izdržavanih lica po zaposlenoj osobi omogućava veći ekonomski napredak. Svetski program za hranu (WFP) došao je do zaključka da kada devojke i žene zarađuju, one u svoje porodice reinvestiraju 90% prihoda. One kupuju knjige, lekove, mreže za krevete. Za muškarce, ta cifra se kreće od 30 do 40%. „Ulagati u obrazovanje devojčica je možda investicija sa najvećom stopom povratka sredstava koja je na raspolaganju u zemljama u razvoju,“ napisao je Leri Samers (Larry Summers) kada je bio glavni ekonomista Svetske Banke. Iz takvih ciklusa se rađa prava revolucija.

Koristi su toliko očigledne, da se moramo zapitati zašto do sada nismo obraćali pažnju. Manje od 2 centa svakog dolara uloženog u razvoj se ulaže u devojčice – i to se smatra pobedom kada se uporedi sa stanjem od pre nekoliko godina, kada je ta cifra bila oko pola centa. Otprilike 9 od 10 programa za mlade su usmereni na dečake.

Jedan od razloga za ovo je to što kada je u pitanju poboljšanje stanja devojčica, nismo baš sigurni kako da to postignemo. Moramo da počnemo tako što ćemo saslušati devojčice, što većini sveta nije u kulturnom nasleđu. Eksperti za razvoj kažu da rešenja moraju biti holistička, da obezbede pristup sigurnim prostorima, školama i klinikama sa programima napravljenim prema potrebama devojčica. Uspeh zavisi od infrastrukture, od obezbeđivanja pristupa gorivu i vodi, kako devojčice ne bi morale pešače po 15 sati dnevno donoseći ih. To zahteva uključivanje celih zajednica – majki, očeva, učiteljica, verskih vođa – u pomaganju devojčicama da dostignu puni potencijal, a ne da na njih gledaju kao na potrošnu robu ili, još gore, kao plen.

U to je uključena i jedna iznenađujuća vojska. Nova incijativa, nazvana Girl Up, ima cilja da mobiliše 100 000 mladih Amerikanki da sakupe novac i podignu svest kako bi se borile protiv siromaštva, seksualnog nasilja i dečjeg braka.“Ova generacija devojaka uzrasta od 12 do 18 godina su spremne da daju,“ kaže izvršna direktorka Elizabet Gor, moćnica iza dovitljivo jednostavne kampanje Ništa osim mreža (Nothing but Nets) za borbu protiv malarije, o njenom novom poduhvatu u okviru Fondacije Ujedinjenih Nacija. „Dale su nakon Katrine. Dale su nakon cunamija na Haitiju. Više od svih prethodnih generacija, one osećaju da razumeju devojčice širom sveta.“ I priča se širi, putem poruka, tvitova, na Fejsbuku, priča da će u srednjoškolsku salu u vašoj blizini biti organizovan susret Girl Up, na kome deca mogu da saznaju kako je to nositi krčag sa 20l vode na veliku razdaljinu, ili kako je 5 dolara dovoljno da se u Malaviju jedna klinika snabde materijalima koji su neophodni devojčicama ili da se snabde škola. Ili kako 5 dolara poslato Etiopiji može da doprinese da jedna devojčica ne bude udata u 10-toj godini. I jedna po jedna, rastuće generacije američkih devojčica pomažu da se stvori nova generacija predvodnica predstojeće tihe revolucije.

[Original teksta, naslovljen "The Best Investment" možete naći OVDE]

2 komentara:

  1. Ne treba da idemo u Afriku da bi smo to skontali.
    U Srbiji je i dalje nepopularno u pojedinim, ne malobrojnim, sredinama da se, recimo, žensko dete prihvati nasleđa, jer se smatra da je ona ,,otišla iz kuće", nema šta sad da nasledi, iako su zakonom izjednačena muška i ženska deca već mnogo, mnogo dugo. Da ne pominjem kako u Crnoj Gori na porodično stablo ne upisuju ženska imena...

    OdgovoriIzbriši
  2. Naravno. Zato sam i odabrala ovaj tekst za prevod. Jako je lako da se sablaznimo kako tamo negde u Afrikama i Malim Azijama tretiraju devojčice/žene, a ako se malo stavi prst na čelo vidi se da ni mi iz ovih krajeva nismo daleko odmakli.

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...