06. 03. 2011.

Šta će žena sama u kafani?

Srpska kafana. U njoj nema poštenih žena...
Kada je u pitanju nasilje u porodici, a u sklopu toga nasilje nad ženama, dve su glavne sfere gde je bitan odnos prema žrtvi odnosno, od odnosa prema žrtvi u tim sferama u stvari zavisi da li će se žrtva dovoljno ohrabriti da nasilnika prijavi. Te dve sfere su pravosuđe i javnost.  

U noći između četvrtka i petka (3. na 4. mart) osvanula je vest kako je pevačicu Katarinu Ostojić Kaju, prethodne noći, u diskoteci pretukao „fan.“ Ispratićemo kako je javnost, oličena u novinarima i čitaocima ispratila i protumačila tu vest, sa namerom da vidimo kakav je odnos prema nasilju nad ženama u našem društvu. To ćemo ispratiti preko internet izdanja dnevnih novina „Blic“. Ovo je naročito pogodno, jer je čitaocima/čitateljkama omogućeno ostavljanje komentara. Do ovog trenutka ima 289 komentara.

Novinari

U slučaju pevačice Katarine Ostojić Kaje, novinari(ke?) M. Radojković i A. Ž. Adžić koji(e?) potpisuju ovaj članak, su se odlučili za naslov „Udvarač zbog poljupca tukao pevačicu Kaju.“ Krenimo od početka.

Muškarac koji je uzeo na sebe pravo da tuče ženu jer ga je odbila, u tumačenju ovih novinara postaje „udvarač.“ Ta reč nosi sa sobom romantičan prizvuk i već sa naslovom možemo da posumnjamo da su novinari odlučili da stanu na stranu nasilnika. Dodajući u naslovu da je Kaja bila pretučena „zbog poljupca“ novinari nam suptilno stavljaju do znanja da je povod bio banalan. To samo po sebi ne bi bilo problematično, međutim, pored romantične odrednice za nasilnika banalnost povoda spada na pleća žrtve, odnosno, „pošto je ’udvarač’ što mu nije dala taj bedni poljubac, da usreći jadnička, bezobraznica jedna.“ Romantizacija napasnika sa jedne strane i stavljanje žrtve u položaj nekoga ko je svojim postupcima (uskraćivanjem ’nevinog’ poljupca) izazvao nasilništvo, novinari i novina u kojoj je članak objavljen jasno su se stavili na stranu nasilnika i nasilja.

Kada je članak originalno postavljen, u noći između četvrtka i petka, fotograija napadnute pevačice Kaje prikazivala je kako nonšalantno, zavodnički zabacuje kosu. U pitanju je očigledno nekakva modna/promo/profesionalna fotografija kakve je logično da napadnuta ima jer je profesionalna pevačica. Kakve veze to ima sa izuzetno ozbiljno temom članka? Pa, nikakve, ali još jednim potezom novinari nam stavljaju do znanja da je ona „žena određene sorte.“ Kakve sorte, staviće nam do znanja javnost u komentarima. U subotu je fotografija u internet izdanju promenjena, i stavljena je malo ’ozbiljnija’ fotografija pevačice.

U uvodu u članak, nudeći više objašnjenja o događaju, novinari pišu kako je Kaja „dobila batine.“ Ko „dobija batine?“ Dete kada zabrlja štogod dobije batine, kuče, mače kada se upetlja u noge vlasnicima kao kaznu dobije batine. Koje bi od ovih bila Kaja?

Iako se u članku kasnije pominje „muškarac koji je nasilnički pokušao da je poljubi“, odnosno od udvarača u naslovu odjednom postaje nasilnik u članku, međutim ulog u celoj stvari ostaje poljubac. Odnosno povod ovom nasilničkom delu je banalna stvar koju čak i osnovnoškolci razmenjuju na malom odmoru (pa zašto nije ’ona’ mogla da popusti).

Do kraja članka novinari se pretežno bave jednostavnim citiranjem svedoka, same žrtve i prenošenjem podataka.

Javnost

Komentare javnosti je moguće podeliti u nekoliko grupa. Nadam se da neću neku izostaviti, i neću se previše truditi da ih analiziram i objašnjavam, već njihovo grupisanje je dovoljno, a i priložiću reprezentativne primerke, jer ipak, komentari govore više od reči. Određene, naročito indikativne izraze i reči ću naglasiti.

1. „Šta je tražila u klubu u to vreme“ odnosno „izazvala ga je“ tj. „kurve zaslužuju batine“ (obično komentatori, ili bar nikovi za koje se može pretpostaviti da su muškarci, mada ima i komentatorki)
vera
Četvrtak, 03. 03. 2011. 14:23h
Kajo duso, tako je to kad si tamo gde ne treba, da se bavis zivotom kako treba to ti se nikad ne bi desilo...Cudne su zivotne lekcije, neki nauce iz prve a ove silikonke ni iz hiljadu i prve.Oni sto trce da zarade za golo prezivljavanje nemaju ove probleme.Kafici, splavovi, diskaci...mesta na kojima nema nista pametno ni vredno
Uvek začuđujuće kada se naiđe na ovako okrutan komentar koji piše žena. Izraz "silikonke" verovatno jednak izrazu "sponzoruše." 
babaroga
Četvrtak, 03. 03. 2011. 14:36h
Sta traze postene zene u to vreme na ulici ? Idu na posao. Ove druge se vracaju sa posla.
Babaroga nam stavlja do znanja da je, budući tada u gradu, ali ne idući na posao, Kaja prostitutka.
prijatelj
Četvrtak, 03. 03. 2011. 16:15h
@vera-dusoostani-za : Vi bas zivite u zabludi, koliko je vas ljudi pokusalo poljubiti iz cista mira? Da ih nikad niste videli? Svi mi dobro znamo cime se bave nase pevaljke, poslusajte malo ogovaranja po dvoru, farmi, parovima, ili vi mislite da je to sve izmisljeno
Kao pouzdan izvor o pravoj profesiji napadnute pevačice (kao i svih pevačica), prijatelj navodi rijaliti programe.
Pero
Petak, 04. 03. 2011. 15:25h
@N : Ne samo zenama, nego i muskarcima, bi bilo pametnije da cute kad su u konfliktu sa: pijanom, drogiranom ili prosto ludom osobom... Uz mini suknju, duboki dekolte i provokativno ponasanje obicno ide i neki ludak kome su se zcrvenele usi... Ukoliko ima normalnog muza, sigurno nece dobiti batine, ukoliko je kod kuce i cuva decu...U neko normalno vreme i sa normalnim ponasanjem svakako se mozete proveseliti u klubu bez ikakvih posledica... Daleko bilo da trebate raditi sve sto muskarci traze od vas da ne biste bile krive... A batine mozete dobiti i od druge zene, nikad se ne zna...
Naglašavajući da i muškarci mogu svojim ponašanjem da izazovu sebi neprilike, Pero valjda pokušava da nam stavi do znanja da je rodno senzitivan. Međutim, već u sledećoj rečenici navodi šta to tačno izaziva neprimereno ponašanje, odnosno šta u ženskom ponašanju izaziva neprimereno ponašanje muškaraca.
Kafana kod Majora

Major
Petak, 04. 03. 2011. 17:28h
Pa, ona je pevaljka i normalno je da bude svakom gradjaninu pri ruci. Ocito je da devojka ne zna da radi svoj posao. Zato je 'fanovi' i kaznjavaju.
Nesuptilno proglašavanje svih pevačica za prostitutke.



2. „Nije u redu tući žene, ali šta je radila u klubu u to vreme“ odnosno „nije u redu, ali zašto ga je izazvala“ (i komentatori i komentatorke)
Carib
Četvrtak, 03. 03. 2011. 17:29h
@De Facto : Sasvim si u pravu da nije normalno ali to je realnost. Ko god visi napolju u sitne sate ima sanse da bude unezmiravan na razne nacine. Tako je u celom svetu a tako je bilo i pre 50 godina. Nista novo.
3. „Šta je tražila u klubu u to vreme, ona je majka“ odnosno „loše majke zaslužuju batine“ (skoro isključivo komentatorke, komentatori se uključe kako bi se složili sa konstatacijom) 

"Mama, nemoj u klub do 5"
medena
Četvrtak, 03. 03. 2011. 13:47h
A sta jedna majka trazi u pola pet u klubu a da nije imala nastup?! Ma svi znamo ko je doticna tako da me ovo bas i ne cudi
Žene. Ko će koga...
Sava
Četvrtak, 03. 03. 2011. 15:22h
definitivno nije lepo sto joj se to desilo, ali sta majka malog deteta trazi u klubu u 5 ujutro?
3.1. „I majke su ljudi“ (podvrsta, odgovori na komentare „ona je loša majka“, najčešće komentatorke)
Tako-je
Četvrtak, 03. 03. 2011. 15:47h
@Miki : Bez obzira ko je u pitanu, da li ima dete, sta trazi u klubu u sitne sate... Nista od toga nije dovoljan razlog da neko leci frustracije pesnicama. A zanimljivo je i to obezbedjenje po klubovima, koje radi sve, samo ne svoj posao.
N
Četvrtak, 03. 03. 2011. 18:17h
@Carib : Upravo vase reci su sustina nasilja u nasoj zemlji. Da je zena cutala ne bi dobila batine, da nije obukla mini suknju ili imala duboki dekolte ne bi dobila batine, da je sedela kuci i cuvala decu ne bi dobila batine. Znaci mi smo zene za sve krive ne smemo nigde ni da idemo, cak ni u neki klub da se proveselimo jer cemo same biti krive. Jedino necemo biti krive ako uradimo sta nam muskarci traze da nas poljube, uhvate za zadnjicu da im pop...., e onda necemo biti ni zasta krive a necemo ni dobiti batine
4. „Nije u redu tući bilo koga, bez obzira na doba dana ili mesto, a naročito nije u redu da muškarac tuče ženu“ (i komentatori i komentatorke, najčešće kao odgovor nekom od prethodnih vrsta komentara, često podvlače kako kako je strašno da toliko komentara opravdava nasilje i takođe često podvalače kako je jednako strašno ako ne i strašnije od samog prebijanja bilo nereagovanje okoline )
Ups
Četvrtak, 03. 03. 2011. 13:44h
Nisam njen fan ni najmanje, ali to je strašno i na žalost to je tipična reakcija na slučajeve nasilja u našoj sredini: nereagovanje. Obezbeđenje ne reaguje, a zašto bi se onda osećao dužnim da reaguje u sličnoj situaciji neki slučajni prolaznik? Najbolje da se svi prave nevešti i da kažu da je žrtva provocirala nasilje.
Lala
Četvrtak, 03. 03. 2011. 14:37h
Kakva god da je, niko nema pravo da digne ruku na nju... ili bilo koga drugog..
De Facto
Četvrtak, 03. 03. 2011. 14:42h
@medena : Mene, izvini, baš čudi. I nije normalno da bilo ko dobije batine u bilo koje doba dana ili noći.
malena
Četvrtak, 03. 03. 2011. 14:46h
strašno, a još strašnije kakvih komentara ima... šta je tražila u pola pet ujutru, u klubu sa prijateljem...???? šta to znači , da žena treba da bude isprebijana? užas kako neki reaguju, sram vas bilo sve koji mislite da je zaslužila da se na takav način treba rešavati neki problem
5. „Bez obzira šta joj se desilo, njoj pažnja medija prija“ odnosno „prostituiše se za medijsku pažnju“ tj. slično prvoj grupi i njima bi se moglo pripisati „kurve zaslužuju batine“ (obično komentatori, ili bar nikovi za koje se može pretpostaviti da su muškarci)
ubreeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Četvrtak, 03. 03. 2011. 16:26h
Ju bre sta radite vi po BGD-u,tucete ovu "devojcicu..?Jadna, bas mi je zao,a ona tako "poranila"... u prvu smenu jel'da? Kajo, kajice,mamina "devojcice" uz tebe su svi ranoranioci, koji zavrsavaju svoje smene sa prvim kukurikanjem nasih petlica (ali ne sa Petlovog Brda)... Gledaj sada dok bude neko i ovo pripisao govorom nacionalne "mrznje"...Kajo, ja te ne volim! U svakom slucaju,cilj si postigla,nasla si se na stranicama dnevne stapme, imas sansu da se pojavis i na TV-u.
Stavljajući određene reči pod znake navoda autor ovog posta pokušava da skrene pažnju kako, žrtva pre svega nije nevinašce, a zatim, kako će ona imati najviše koristi od svega što se desilo.

Akrobacija na plaži u tangama = biti prebijena u klubu
D
Petak, 04. 03. 2011. 00:39h
@djuka : Mislim da se o tome i radi. Karijeru? treba malo pogurati, hajde da se nešto piše i priča. Pojaviće se i na televiziji, taman da je ljudi ne zaborave. Znam da zvuči okrutno, nikome ništa loše ne želim, ali opšte je poznato gde se muvaju mnogi od onih koje danas nazivaju zvezdama. Batine, na žalost, danas mogu da dobiju svi, ali posebno oni koji obilaze klubove u ranim jutarnjim satima. Zna se koji profil ljudi je tada tamo. Ne znam zašto mnogi lažno patetišu i čude se. To što se desilo nije ništa neuobičajeno, na žalost, ali se o tome ne piše kada je žrtva neko nepoznat široj javnosti. E kada šamar popije neko "poznat", onda se svi čude i osuđuju.
Zaključak

Proglašavanje žrtve za krivca kada do nasilja dođe u našem društvu nije rezervisano samo za slučajeve nasilja nad ženama. To je tačno za sve vrste nasilja i to na žalost predstavlja prihvatljivu argumentaciju na svim nivoima. Međutim, žene, koje još uvek imaju daleko manju moć u društvu (bez obzira na sve pozitivne pomake), su ne samo podložnije nasilju, već im je i teže da se odluče da slučajeve nasilja prijave. Osim toga, žene su skoro isključivo žrtve nasilja koje čine muškarci. Nasilje ne prijavljuju delimično iz straha od osude sredine, delimično iz straha od toga da nasilnik neće biti odstranjen iz njihovog okruženja, te da će se osvetiti. Oba ova straha nisu neopravdana. Pravosuđe reaguje sporo, često i policija ne reaguje na vreme, sigurnih kuća nema u dovoljnom broju, a sredina lakše staje na stranu muškarca (jer je društvena moć u njegovim rukama). Ovi problemi se ne mogu rešiti preko noći, ali ipak je dobro videti da ima ljudi koji su spremni da kažu kako nasilje, nad bilo kime, u bilo koje doba dana ne može biti opravdano. Pa makar to rekli i pod nikom na stranici komentara.

Tekst objavljen u internet izdanju Blica možete naći OVDE.

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...