11. 03. 2011.

Šta će muškarac sam na modnoj pisti?

Andrej Pejić lepši od blic žena. Blic žene uvređene.
"Ne samo što je lepša, nego je lepši!!!" vrišti sa stranica Blic žene.

Čak dve blic žene su se našle da nam to objave. U uvodu, Mariota Vlaisavljević i Zorana Nikolić tvrde da su modna mafija, fotografi, trendseteri, dizajneri, kreativni genijalci i gej ikone istisnuli žene iz modne industrije. Dalje ove dve blic žene tvrde da je takva podloga bila savršena za pojavu Andreja Pejića manekena "amndroidnog koji je zaludeo svet", šta ovo znači samo blic žene znaju, a mi možemo da pretpostavimo da su htele da kažu "androginog izgleda koji je zaludeo svet".

Viktorija Bekam: prava žena, izvajana
Panika se nastavlja u tekstu gde dve blic žene prete da je pojava Andreja Pejića "anulirala ženstvenost." Kako jedan muškarac koji kada nosi žensku modu po svemu izgleda kao žena "anulira ženstvenost?" Da bi nam pojasnile kako je ženstvenost u modnom biznisu ugrožena blic žene citiraju Viktoriju Bekam, bivšu Spajsicu, sadašnju modnu kreatorku, koja kaže "Žensku modu treba da nose žene, one prave, izvajane. Ja svoje modele i pravim za takve osobe."

Blic žene su kontaktirale i dve žene iz modnog biznisa da se raspitaju kakvo je njihovo mišljenje na temu "muškarac kao žena." Za razliku od blic žena, dve predstavnice modne industrije ne vide ništa problematično u pojavi Andreja Pejića. On jednostavno dobro radi posao koji radi. Osim toga, modni biznis je biznis koji se bavi površinom stvari, a u opisu posla kojim se Andrej Pejić bavi jeste da se izgleda ženstveno, a ne da se bude žena

Andrej Pejić: konkurencija
Jedna stvar se provlači kroz ovaj tekst. Strah blic žena od nailaska nove vrste konkurencije. Na nekoliko mesta se pominje seksualno opredeljenje modnih kreatora, pominju se gej ikone u negativnom kontekstu, iskreno čudi me da nije negde pomenut i "smrad sodomski." Kada su povodom gej parade održane oktobra meseca 2010. godine u Beogradu krenuli da se pojavljuju negativni komentari, mnoge komentatorke su se žalile kako ne mogu da nađu momke jer su svi gej, ili priđu nekome a on u stvari gleda njihovog druga, i čini mi se da je pritužba blic žena kako je pojava Andreja Pejića "uvreda za žene" varijacija na tu vrstu komentara. Blic žene se valjda plaše da će im Andrej Pejić zauzeti mesto u društvu, on sada dolazi da im bude konkurencija gde mu nije mesto. I da, blic žene u stvari ne vide Andreja Pejića kao "uvredu" već kao "konkurenciju." I to sa strane sa koje je nisu očekivale. Dečko koji ih nadmašuje u ženstvenosti.

Na drugim mestima se mogu pročitati sasvim suprotna reagovanja na istu temu. Na sajtu posvećenom modi, The Gloss, u postu objavljenom decembra 2010, Dženifer Rajt čita pojavu i uspeh Andreja Pejića kao pomak društva u dobrom smeru. Ona u svom postu pominje kako je pre 50 godina muškarac koji je fotografisan u ženstvenim pozama bivao izbačen iz društva (primer Ed Vuda), a danas dobija priliku da bude zaštitno lice poznatog modnog dizajnera. Suština njenog kratkog posta je da se rodne uloge menjaju, a to jedino može da pogoduje ženama. Ne zaboravimo, do pre stotinak godina je bilo skoro nezamislivo, a definitivno je smatrano neprirodnim da žena bude hirurg, ili profesorka na fakultetu ili naučnica. Ni danas ženama nije lako da se bave ovim zanimanjima, ali takođe, retko će se naći neko da im u lice kaže kako je njihovo prisustvo na tom poslu neprirodno (mada uvek ima izuzetaka). Zašto je slučaj Andreja Pejića drugačiji? 

Modni biznis ima mnoge mane, ali uspeh Andreja Pejića definitivno nije jedna od njih.

Celokupan tekst iz pera dve blic žene možete pročitati OVDE.     

1 komentar:

  1. Marko Bojković14. 12. 2012. 23:30

    Dve blic žene su očito bile inspirisane ovim tekstom iz britanskog Dejli mejla:
    http://www.dailymail.co.uk/femail/article-1360460/Andrej-Pejic-Fashions-ultimate-insult-women-man-dresses-woman.html

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...