26. 03. 2011.

Vitke, očajne domaćice


Spajanje dve neizbežne obaveze u jednu je više nego korisno. Na taj način od dve dosadne obaveze možete dobiti jednu koja će, makar zato što je drugačija od uobičajene biti zanimljiva. Tako, na primer, morate da odete na pijacu jer vam je frižider apsolutno prazan, a zacrtali ste sebi i da vozite bicikl tog dana jer vam je posao sedelački i osećate posledice toga, možete da odete na pijacu biciklom. Em je brže, em imate divan osećaj da ste uradili nešto za sebe.

Svesna ovoga i blic žena je odlučila da nam ponudi spajanje dve obaveze radi efikasnijeg življenja. Mariota Vlaisavljević nam poručuje:
Mrzite da stalno radite po kući. Dosadni poslovi vam, još i oduzimaju dragoceno vreme koje biste rado iskoristili na rekreaciju. Promenite način mišljenja. Dok ste zapravo "zarobljeni" u četiri zida sa brdom obaveza, razmišljajte o tome kao o kućnom treningu. Osećaćete se bolje, a svakako ćete "spržiti" i znatan broj kalorija. Kao u teretani. Pogledajte koje aktivnosti preporučuju britanski stručnjaci.
Britanski stručnjaci preporučuju
Blic Mariota je došla na revolucionarnu ideju (podstaknuta istraživanjima britanskih stručnjaka). Pošto žene moraju da rade kućne poslove, a takođe se od njih očekuje da dnevno izgube određeni broj kalorija (odnosno da održavaju liniju), pa zašto ne spojiti ta dva. A ako ne verujete blic Marioti, verujte "britanskim stručnjacima."

Nekoliko stvari je izuzetno interesantno u ovom uvodu. Blic Mariota pišući o ženama, navodi da stalno rade kućne poslove, koji su "dosadni" i "oduzimaju dragoceno vreme ... za rekreaciju." Naravno kućni poslovi se moraju obaviti, jer samočisteće posuđe, tepisi i razne površine nisu još izmišljeni, kao ni samonameštajući kreveti (mada se na tome radi), samoperući prozori, a život u prljavštini i neredu (najsličniji studentskom životu) i nije baš toliko zabavan. Dakle, to se mora obaviti, posuđe se mora oprati, krevet namestiti, tepih usisati. Ali gde piše da te poslove mora da obavlja žena? Da li negde piše ili ne, po blic Marioti to su poslovi koje obavljaju žene i to "stalno." Rekreacija, sa druge strane je nešto što žene mogu, ali ne moraju da obavljaju, to je nešto što može biti zabavno, u čemu bi mogle da uživaju, što bi im u krajnjoj liniji omogućilo da izađu iz kuće, i imaju sopstveni društveni život. Rešenje koje nudi blic Mariota, podstaknuta od strane britanskih stručnjaka, je da se ta dva spoje, da se rekreacija uvede u kuću, i to na taj način da kućni poslovi ne trpe. "Promenite način mišljenja" poručuje nam blic Mariota, nisu problem obaveze koje su nametnute samo vama, problem ste vi i vaš način razmišljanja.

Blic Mariota navodi još jednu jako interesantnu stvar. Kaže "dok ste zapravo 'zarobljeni' u četiri zida sa brdom obaveza." Upotreba reči zarobljeni bi trebalo da ovoj tvrdnji da komičnu dimenziju, da nas natera da se nasmejemo jer je upotrebljen prejak izraz, a stavljanje te reči pod navodnike bi trebalo da osigura da slučajno ne shvatimo tu izjavu ozbiljno. Nesvesno, blic Mariota se dotakla jedne jako ozbiljne teme.
Agorafobija je vrsta fobije koju karakteriše iracionalan patološki strah od otvorenog prostora, ulica i trgova. Agorafobičar se panično plaši i zato izbegava da sam pređe preko širokog otvorenog prostora, ako se to ipak desi, on tada oseća intenzivan strah u vidu napada, te zato grčevito nastoji da ima pratioca. [IZVOR]     
Ovde sam srećna,
ovde me vole
Od agorafobije češće pate žene. Naročito je porast slučajeva agorafobije kod žena primećen krajem 50tih i početkom 60tih godina XX veka u SAD-u. Pišući o tome, Suzan Bordo navodi da je ta pojava išla zajedno sa povratkom na tradicionalniji model ženstvenosti koji je uključivao zavisnost od muškaraca i ostanak u domu. Taj povratak je usledio nakon Drugog svetskog rata (tokom koga je ekonomija zavisila od aktivnog uključivanja žena), kada je idealna domaćica favorizovana u medijima, u filmovima su žene prikazivane kao apsolutno zavisne od muškaraca, u filmovima one su detinjaste. Bombardovane su porukama da u "stvarnom svetu", "spoljnom svetu" ne mogu ništa da postignu bez muškaraca, da je taj svet neprijateljski nastrojen prema ženama i opasan. Te poruke su bile praćene porukama o tome koliko (ženu) ispunjavaju kućni poslovi i čuvanje dece, i vremenom su žene u to počele da veruju i počele su da se plaše "spoljnog sveta," sveta van kuhinje.

Insistiranje na povratku na tradicionalnije modele ponašanja nakon što je došlo do nekih pomaka napred se naziva bekleš (backlash). Bekleš je još uvek primetan u vezi sa prisustvom žena na tržištu rada. Pojave koje opisuje Suzan Bordo predstavljaju ekstreman primer bekleša koji je bio izazvan naglim povećanjem prisustva žena na tržištu rada nastalim usled vanrednih okolnosti. Same žene su verovatno osećale gružu savesti što uzimaju poslove "poštenim muškarcima" i spremno su pristale na povratak u kuhinje. Sadašnji beklešovi su suptilniji. Žene su izborile svoje mesto (kakvo takvo) na tržištu rada, međutim, još uvek termin "žena od karijere" ima negativan prizvuk. Pretpostavlja se da ona nema lični život, da je žrtvovala porodicu radi karijere i slično. U isto vreme, i ovo je primetno kod nas, prisutan je veliki broj najrazličitijih kampanja koje promovišu mnogodetne porodice i materinstvo. Te iste kampanje se retko osvrću na problem zaposlenih majki (sa partnerom ili bez) i retko se raspravlja o lošoj regulaciji i o lošim uslovima u ustanovama za čuvanje dece. U ovim kampanjama se često insistira na tome da je dom najbolje mesto za dete i da su roditelji (pri tome se skoro isključivo misli na majku) najbolje "obučeni" za čuvanje deteta.

Što više radi, to bolje izgleda
Vratimo se sada blic Marioti. Ona kroz šalu priča o "zarobljenosti" žena u četiri zida i o nalaženju zabavne strane kućnih obaveza. Kao i američki filmovi 50tih i 60tih, tako nama sada Mariota poručuje - zarobljene ste, ali tu vam je lepo, tu je sva zabava koja vam je potrebna. Sam naslov članka ima prizvuk starih vremena "Kućni poslovi - idealan put do vitke linije." Domaćica, osim što treba da održava dom, treba da održava i sebe i kao i dom i ona uvek mora da bude u najboljem izdanju. U članku je naveden spisak kućnih poslova i koliko kalorija vredna domaćica može da izgubi baveći se pojedinim poslovima, a ti poslovi su i interpretirani kroz prizmu rekreacije. U interpretaciji stručnjaka kuvanje postaje gimnastika, širenje veša istezanje i naravno za kraj nas podsećaju (zajedno sa blic Mariotom):
VIŠE TRUDA, BOLJI REZULTATI
Naravno, što više truda ulažete u čišćenje, to ćete od njega imati i više koristi. Brisanje prašine i čišćenje metlom su odlična vežba za ruke, nameštanje kreveta i pranje prozora oblikuju bedra i poboljšavaju fleksibilnost, a trčanje uz stepenice je veoma kvalitetna aerobna gimnastika. 
Naporniji kućni poslovi kao što je veliko spremanje, sagorijeva još više kalorija. Ne zaboravite ni baštu - čupanje korova, kopanje, košenje trave održava tonus mišića.
I tako, drage dame, ukoliko slušate blic Mariotu i tim britanskih stručnjaka, a hoćete vitku liniju, čistite, ribajte, kuvajte, a ako treba da izgubite više kilograma onda se uhvatite velikog spremanja, a kad završite sa time pređite na sređivanje bašte. Ili, probajte sledeće rešenje (koje je nekako promaklo i Marioti i timu stručnjaka): zadužite muža/momka/partnera da sredi kuću, a vi spakujte opremu i pravac u teretanu.  

4 komentara:

  1. Ahahaha, sjajno si analizirala ovaj tekst.
    Mene strašno zabavlja ta ekipa iz Blic žene.
    Redovno kradu tekstove i ne potpisuju autore, a o lupetanju gluposti da ne pričam...Prosto ne verujem da neko za to dobija platu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ma blic žene, a i one sa b92 Život su smejurija velika, ali onda vidiš da se one furaju da su emancipovane i tako to, i meni samo dođe da vrištim Praktična ženo vrati se, sve ti je oproštene. U PŽ je makar bilo otvoreno, žene sedite si kući i kukičajte, a ove, sedite si kući i pravite se da ste emancipovane.

    OdgovoriIzbriši
  3. E svidja mi se mnogo tvoj blog! Rekla bih i nešto pametno o temi, al mi je memorija preopterećena ovih dana seeing that I am kuvarica, neispavana mama, očajna domaćica i takoto.

    OdgovoriIzbriši
  4. Iz nepoznatog razloga ovaj komentar duchesse nije objavljen
    "E svidja mi se mnogo tvoj blog! Rekla bih i nešto pametno o temi, al mi je memorija preopterećena ovih dana seeing that I am kuvarica, neispavana mama, očajna domaćica i takoto."
    Ovime se zahvaljujem na komplimentu i želim ti uspešno (i ispavanije) mamovanje, kuvanje i takoto :)

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...